Fost procuror de la Bălți, condamnat la închisoare pentru mită, a fost eliberat

  • 19 August 2020 08:35
Fost procuror de la Bălți, condamnat la închisoare pentru mită, a fost eliberat

Fostul procuror Corneliu Gheras, condamnat de Curtea de Apel Bălți la 7 ani de închisoare cu executare și reținut în noiembrie 2019 din sala de judecată, a fost eliberat din arest, iar dosarul acestuia trimis la rejudecare. Gheras a fost reținut în martie 2017 după ce a pretins suma de 20 de mii de lei de la un bărbat cercetat penal pentru că ar fi sustras un telefon mobil. Acuzatorul de stat a fost reținut în flagrant după ce ar fi primit o ultimă tranșă, în valoare de 5 mii de lei.

Ziarul de Gardă, scrie că prima instanță, Judecătoria Edineț, în decembrie 2017 l-a achitat, judecătorii ajungând la concluzia că „vina inculpatului în comiterea infracțiunii incriminate nu a fost confirmată și că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii”. În noiembrie 2019, judecătorii Curții de Apel (CA) Bălți nu au fost însă de acord cu soluția adoptată, au casat sentința primei instanțe și l-au condamnat pe Corneliu Gheras la 7 ani de închisoare, amendă de 40 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele procuraturii pe un termen de 10 (zece) ani. Gheras urma să execute pedeapsa închisorii în penitenciar de tip închis. Decizia CA Bălți a fost executorie, astfel că Gheras a fost reținut chiar din sala de judecată. Acesta fapt a fost consemnat și într-un comunicat de presă remis de către Procuratura Generală în noiembrie 2019.

Între timp, în luna mai 2020, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au casat decizia CA Bălți, au dispus eliberarea lui Gheras din arest și au trimis dosarul la rejudecare, în aceeași instanță de apel, dar într-un alt complet de judecată. „La caz, se atestă că instanța de fond și de apel au comis erori de drept, ce nu permit preluarea concluziilor primei instanțe (sentința conținând o motivare contradictorie) sau a instanței de apel (soluția adoptată nu este motivată) și care nu pot fi înlăturate de instanța de recurs”, au constatat judecătorii de la CSJ.

Corneliu Gheras a fost demis din funcția de procuror de Edineț prin hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică (CDE) din 1 decembrie 2017. Colegiul și-a întemeiat decizia prin faptul că procurorul ar fi încălcat normele etice și legale, după ce a ajuns să fie urmărit penal pentru că ar fi primit 20 de mii de lei de la un bărbat care figura într-un dosar penal gestionat de acuzatorul de stat. Atunci, procurorul a predat benevol banii, iar în cadrul urmăririi penale și-a recunoscut, parțial, vina. Ulterior însă, a atacat în instanță decizia CDE. În octombrie 2018 însă, CSJ i-a respins cererea, constatând că demiterea procurorului s-a produs cu respectarea legii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău