Forțele militare ale Statelor Unite au început retragerea de la granița Turciei cu Siria, pentru a lăsa loc unei alte intervenții militare

  • 07 Octombrie 2019 12:10
Forțele militare ale Statelor Unite au început retragerea de la granița Turciei cu Siria, pentru a lăsa loc unei alte intervenții militare

Trupele americane localizate la granița Turciei cu Siria au început, luni dimineață, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operațiunea militară condusă de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forțele locale kurde, citate de agenția The Associated Press.

Oficiali ai Forțelor Democratice Siriene, alianță a militanților kurzi din Siria, sprijiniți de Statele Unite în disputele cu Turcia, au informat că forțele militare americane implantate în regiune au început retragerea din zona de graniță cu vecinii turci. Anunțul, făcut luni dimineață, vine la o oră după comunicarea deciziei Washingtonului de nu se implica în operațiunea militară întreprinsă de statul turc în nord-estul Siriei.

Militanții kurzi din Siria acuză Statele Unite de eșecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate față de aliații lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului. În Statele Unite, Republicanii și Democrații au avertizat asupra pericolului unui atac kurd în regiune, ce ar putea conduce către un „masacru” împotriva kurzilor.

Temerile kurzilor sirieni vin ca urmare a anunțului făcut de oficialii de la Ankara de a iniția o operațiune militară în zona de nord-est a Siriei. Populația kurdă este văzută de către Turcia ca principal inamic împotriva unității sale naționale, aceștia confruntându-se în numeroase rânduri.

„Forțele americane nu și-au îndeplinit angajamentele lor și și-au retras trupele localizate de-a lungul graniței cu Turcia”; „Operațiunea militară turcă din nord-estul Siriei va avea un imens efect negativ asupra războiului nostru cu Statul Islamic”, au comunicat reprezentanți ai Forțelor Democratice Siriene.

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la granița cu Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău