Forţele militare ale Statelor Unite au început retragerea de la graniţa Turciei cu Siria, pentru a lăsa loc unei alte intervenţii militare

  • 07 Octombrie 12:10
Forţele militare ale Statelor Unite au început retragerea de la graniţa Turciei cu Siria, pentru a lăsa loc unei alte intervenţii militare

Trupele americane localizate la graniţa Turciei cu Siria au început, luni dimineaţă, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operaţiunea militară condusă de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forţele locale kurde, citate de agenţia The Associated Press.

Oficiali ai Forţelor Democratice Siriene, alianţă a militanţilor kurzi din Siria, sprijiniţi de Statele Unite în disputele cu Turcia, au informat că forţele militare americane implantate în regiune au început retragerea din zona de graniţă cu vecinii turci. Anunţul, făcut luni dimineaţă, vine la o oră după comunicarea deciziei Washingtonului de nu se implica în operaţiunea militară întreprinsă de statul turc în nord-estul Siriei.

Militanţii kurzi din Siria acuză Statele Unite de eşecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de aliaţii lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului. În Statele Unite, Republicanii şi Democraţii au avertizat asupra pericolului unui atac kurd în regiune, ce ar putea conduce către un „masacru” împotriva kurzilor.

Temerile kurzilor sirieni vin ca urmare a anunţului făcut de oficialii de la Ankara de a iniţia o operaţiune militară în zona de nord-est a Siriei. Populaţia kurdă este văzută de către Turcia ca principal inamic împotriva unităţii sale naţionale, aceştia confruntându-se în numeroase rânduri.

„Forţele americane nu şi-au îndeplinit angajamentele lor şi şi-au retras trupele localizate de-a lungul graniţei cu Turcia”; „Operaţiunea militară turcă din nord-estul Siriei va avea un imens efect negativ asupra războiului nostru cu Statul Islamic”, au comunicat reprezentanţi ai Forţelor Democratice Siriene.

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţara sa va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la graniţa cu Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,6 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău