Formuzal atacă din nou România în Rusia (Ziarul Național)
-
04 August 2014 10:08
REVISTA PRESEI DIN 4 AUGUST
Ziarul National se referă astăzi la impozitul pe sapă din Republica Moldova. Potrivit unei inițiative legislative a Ministerului muncii, întreprinderile care angajează persoane pentru munca sezonieră trebuie să achite impozite pe venit, să le ofere gratuit muncitorilor utilaj și echipament de protecție gratuit și să prezinte lunar evidența acestora la inspectoratele teritoriale de muncă. Fermierii susțin că noile reguli pentru zilieri vor acutiza și mai mult problema lipsei forței de muncă în agricultură și le vor da bătăi de cap în plus angajatorilor. Fermierii s-au arătat cel mai mult deranjați de obligativitatea achitării impozitelor pe venit, subliniază cotidianul.
Țăranii vând, de opt ani, laptele cu același preț, în timp ce pe rafturi el s-a scumpit de câteva ori. În lipsa unui loc de muncă, țăranii din satele Republicii Moldova sunt nevoiți să țină în gospodărie câteva vaci, iar laptele muls să-l vândă la punctul de colectare din localitate cu doar 3 lei și 50 de bani ori, cel mult, 4 lei pentru un litru. Pe de altă parte, subliniază Ziarul Național, reprezentanții fabricilor de lactate susțin că acesta este prețul maxim pe care îl pot oferi. Dacă ar fi să-l mărească, atunci neapărat ar trebui să crească și prețul la lactate.
Formuzal atacă din nou România în Rusia, titrează Ziarul Național. Bașkanul Găgăuziei, MIhail Formuzal s-a mai plâns presei rusești că „minoritățile etnice din România s-au confruntat în permanență cu procese de asimilare” și de aceea, în opinia bașcanului, „unionismul este cea mai mare amenințare pentru existența Moldovei și Găgăuziei”. Bașcanul, afirmă că promovarea unionismului în Republica Moldova, „nu numai de către jurnaliști și politicieni de pe ambele maluri ale Prutului, dar și de către actuala conducere a Republcii Moldova este cea mai mare amenințare pentru existența Găgăuziei și a Moldovei în întregime”. Mihail Formuzal a făcut aceste declarații pentru agenția „Rossia segodnea”.
Salvele trase de Putin și ortacii săi au ajuns prin “ricoșeu” și la românii din Bucovina de Nord, observă Natalia Hadârca în Evenimentul Zilei. Aceștia au fost persecutați crunt chiar din primii ani de ocupație, autoarea amintind aici de masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, când mii de
români au fost împușcați doar pentru că vroiau să se refugieze în Țară. Acum nimeni nu-i solicita Bucureștiului să-și introducă trupele pentru a-și apăra conaționalii, concetățenii săi din statul vecin, precum o face în mod criminal Putin, dar un elementar gest de susținere, prin mijloace politice, diplomatice, s-ar cere, considera ziarista de la EVZ.
Diferența salariului minim în sectorul real și cel public distorsionează piața muncii din Republica Moldova, scrie Timpul. Potrivit experților, indexarea anuală a salariului minim garantat compensează reducerea puterii de cumpărare a salariilor minime, precum și asigură venituri mai mari pentru forța de muncă puțin calificată, vulnerabilă la efectele sărăciei. De asemenea, analiștii mai menționează că majorarea salariului minim are un impact pozitiv asupra răspândirii relațiilor neoficiale de salarizare. O problemă majoră depistată de experți ține de faptul că salariul minim este diferit pentru sectorul real și pentru cel public, acesta fiind mai mic în sectorul bugetar.