FMI își va revizui ''semnificativ'' estimările privind evoluția economiei mondiale

  • 17 Iulie 2022 11:58
FMI își va revizui ''semnificativ'' estimările privind evoluția economiei mondiale

Fondul Monetar Internațional (FMI) își va revizui, în mod "semnificativ", estimările privind ritmul de creștere a economiei mondiale cu prilejul următorului raport, într-un moment în care responsabilii din sectorul financiar se confruntă cu o listă redusă de opțiuni pentru a răspunde la agravarea riscurilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Creșterea prețurilor la alimente și energie, încetinirea fluxurilor de capital către piețele emergente, continuarea pandemiei și încetinirea economiei chineze creează "mult mai multe provocări" pentru factorii de decizie, a declarat duminică directorul de strategie de la FMI, Ceyla Pazarbasioglu la un panel organizat cu prilejul reuniunii miniștrilor de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20, care a are loc la Bali (Indonezia).

"Este vorba de șocuri după șocuri care afectează serios economia mondială", a spus Ceyla Pazarbasioglu.

Aceste declarații vin după ce reuniunea miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, ceea ce scoate în evidență dificultățile de coordonare a unui răspuns global la creșterea inflației și îngrijorărilor cu privire la o recesiune.

Cu prilejul celui mai recent raport "World Economic Outlook", publicat în luna aprilie, FMI și-a revizuit deja, în jos, estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, față de un avans de 4,4% prognozat înainte de începutul războiului din Ucraina.

În următoarele prognoze, ce urmează a fi publicate în cursul acestei luni, "ne vom înrăutăți în mod semnificativ prognozele", a avertizat Ceyla Pazarbasioglu.

Oficialii băncilor centrale din întreaga lume au dificultăți în a găsi răspunsul adecvat la creșterile de prețuri care sunt stimulate de problemele pe partea de aprovizionare.

"Calea spre o aterizare lină se îngustează; credem în continuare că aceasta este o traiectorie fezabilă dar cu siguranță nu una foarte ușoară. Acolo unde băncile centrale modifică politică monetară într-o manieră rapidă și decisivă și au un răspuns la inflație, aceasta este mai propice pentru o aterizare lină", a declarat și directorul de cercetare de la Banca Reglementelor Internaționale, Hyun Song Shin, prezent la același panel de la Bali.

Î

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău