Festivalul de poezie ”Ion Vatamanu sau Dimineața Mărului”

  • 21 Decembrie 2015 10:19
Festivalul de poezie ”Ion Vatamanu sau Dimineața Mărului”

Festivalul de poezie ”Ion Vatamanu sau Dimineața Mărului” a început astăzi la Chișinău cu o ceremonie de depunere de flori la bustul și mormântul poetului din Cimitirul Central din Chișinău.

 La eveniment au participat membri ai familiei, scriitori și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, precum și din Bucovina, de unde este originar omul politic și de știință Ion Vatamanu. Recitaluri de poezie, comunicări științifice, lansarea unor volume în memoria regretatului poet, proiecția documentarului ”Dor de Ion Vatamanu”, în regia Leontinei Vatamanu - sunt câteva dintre manifestările desfășurate cu ocazia evenimentului.

”Tu un bulgăr,
Eu un bulgăr,
Iar doi bulgări
De țărână
Împreună,
Când s-adună,
Știi ce sunt?
Un pământ…”

”Acesta este ”Idealul ” lui Ion Vatamanu, un om care a cunoscut foarte bine România, era un prieten bun al lui Nichita Stănescu, cu Marin Sorescu. Un poet dramatic, deosebit. A cântat durerea neamului, limba, mama, natura, fiind de o modestie extraordinară” a declarat pentru Radio Chișinău, la bustul poetului, regizorul și poetul din România,Vasile Căpățână, prieten al lui Ion Vatamanu, și cel care a publicat la București, pentru prima dată în grafie latină, opera aproape integrală a acestuia.

Ion Vatamanu, un poet despre care s-ar putea povesti la infinit, devenit portdrapelul revendicărilor naționale ale românilor basarabeni, ne-a mărturisit scriitorul Vladimir Beșleagă.

”Vatamanu a fost o personalitatea fantastic de interesantă. Sunt poeți care care scriu versuri, dar care în viața reală nu prea seamănă a poeți, dar Vatamanu a trăit poezia la modul poetic. Despre el s-ar putea spune atâtea și atâtea lucruri… Un om de viață, cu un temperament vulcanic, scântei săreau. De aceea a și devenit port drapelul Mișcării de Eliberare Națională, cu alți câțiva colegi, care se odihnesc alături de el cum ar fi Lidia Istrate, Grigore Vieru, Ghoerghe Ghimpu.. Poeziile lui sunau ca o chemare la luptă, la viață, împotriva minciunii”, a declarat Vladimir Beșleagă.
 
A început ca un reformator și a sfârșit ca un tribun în opinia scriitorului bucovinean, Ștefan Hostiuc. ”A început cu ”Primii fulgi”. Deși a cântat trandafirul nu a fost un poet al trandafirului, a fost mai degrabă un poet al corpurilor de cartofi, al brusturelui, adică al florilor care nu impresionează prin frumusețea lor tradițională. Așa a fost poezia lui până când cetatea l-a chemat pe baricade și la tribune și a fârșit prin a fi un poet al cetății ”, a declarat Ștefan Hostiuc.

Ca o recunoaștere din partea naturii, pe care poetul a venerat-o în poeziile sale, la ceremonia de depunere de flori la bustul său, în această dimineața, au căzut și câțiva fulgi de nea, ”Primii Fulgi” fiind volumul de debut al lui Ion Vatamanu. Fiica poetului, Leontina Vatamanu, regizorul documentarului ”Dor de Ion Vatamanu”.

”Pentru mine este o zi a primilor fulgi împreună cu tata. Și natura astăzi și-a arătat probabil,  admirația față de poetul care a cântat-o. Cred că nici până astăzi poezia lui nu este descoperită până la capăt. A fost poetul celor de dincolo de hotare, și mereu l-a durut Bucovina lui, pe care a purtat-o în suflet. Astăzi cred că este un simbol al acelor români”, a declarat Leontina Vatamanu.

Născut la 1 mai 1937, în  comuna Costiceni, județul Hotin (azi raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, și decedat la 9 august 1993, Ion Vatamanu a fost un militant remarcabil pentru emanciparea națională a românilor basarabeni, dar și celor bucovineni. Poet,publicist, savant-chimist, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a fost unul din liderii Mișcării de Eliberarea Națională a românilor basarabeni la sfârșitul anilor 90.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău