Fermierii din Dubăsari - singuri în fața separatiștilor de la Tiraspol (Adevărul)

  • 08 Octombrie 2014 09:35
Fermierii din Dubăsari - singuri în fața separatiștilor de la Tiraspol  (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 8 OCTOMBRIE

Timpul constată că alegerile parlamentare au un efect ciudat asupra vieții politice din republică: învie morții. Aceștia din urmă revin la viață (politică) pe perioada alegerilor, mai spală niște creieri, apoi intră subit în comă până la următoarele alegeri. Ce nu înțeleg nici cadavrele politice, nici cei care riscă să fie dați uitării odată cu terminarea campaniei electorale este că lumea s-a săturat de demagogie și promisiuni. S-a săturat de eroii care apar după război și aruncă cu noroi în ceilalți, dar care, la rândul lor n-au făcut nimic atunci când au avut ocazia. În schimb, se bat cu pumnul în piept că ei sunt …soluția. Lumea s-a săturat să aștepte ca schimbarea să vină de la conducere și s-ar putea să facă ea însăși schimbarea – conducerii. Și nici gălețile cu cartofi ori orez nu cred că vor face diferența.

Editorialistul Constantin Tănase afirmă în Timpul că pentru el orice scrutin electoral este o perioadă de frământări morale. Esențial e să nu ratăm spectacolul și să mergem la votare!, sustine publicistul. Totodată autorul constată că ceea ce se întâmplă azi cu presa noastră se numește capitularea presei în fața politicului și transformarea ei din așa-zisa putere a patra într-un apendice al politicului. Nu vom avea alegeri libere și corecte cu o presă mută, care apără guvernarea de pericolul revenirii al putere a partidelor anti-europene. Abdicând de la statul ei tradițional presa se va descalifica în fața societății, va deveni complice în acest „complot al tăcerii, conchide editorialistul de la Timpul.

Fermierii din Dubăsari - singuri în fața separatiștilor de la Tiraspol, titrează Adevărul. În ciuda acestui conflict, autoritățile de la Chișinău fie nu vor, fie nu pot să se implice mai activ, pentru a apăra interesele fermierilor moldoveni din zona de securitate, cred experții în problema transnistreană. Expertul Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică, este de părere că guvernanții ar trebui să se axeze mai mult pe garantarea drepturilor omului.

Poroșenko își face GRIJI pentru situația de la GRANIȚA cu Transnistria, citim în Ziarul Națioal. Ucraina trebuie să implementeze un sistem de securitate eficient la frontierele cu Rusia și cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă președintele Petro Poroșenko. "Frontiera Ucrainei cu Rusia trebuie să devină o frontieră a păcii, dar lipsa de vulnerabilități a frontierei va fi garanția că aceasta nu va fi încălcată", a adăugat liderul ucrainean.

Fostul ministru de Externe al României, Adrian Cioroianu, susține că R. Moldova va trebui să aleagă între Bruxelles și Transnistria, iar apropierea ar fi mai rapidă „dacă nu ar avea această piatră de moară”, scrie Ziarul national. Actualul decan al Facultății de Istorie din Universitatea din București a mai spus că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, știe că Rusia și Ucraina ar putea forma un imperiu, de aceea nu a acceptat ce s-a întâmplat la Kiev și nu a putut lăsa Crimeea, care este „parte din sistemul de securitate al Rusiei în zona occidentală și un portavion în nordul Mării Negre”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău