Fermierii, revoltați de noul embargo al Rusiei (Jurnal de Chișinău)
-
22 Iulie 2014 09:22
REVISTA PRESEI DIN 22 IULIE
Fermierii revoltați de noul embargo al Rusiei, titrează Jurnal de Chișinău. Chiar dacă embargoul la fructe și legume impus de Federația Rusă era previzibil, judecând după avertizările oficialilor ruși care au precedat semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE, interdicția de a exporta fructe și legume în această țară i-a găsit nepregătiți pe fermierii din Republica Moldova, scrie Jurnal de Chișinău. Publicația subliniază că embargoul îi afectează în special proprietarii de livezi de piersici, caiși, pruni și meri de soi văratic. Mulți din ei sunt îngrijorați că exemplul Rusiei ar putea fi preluat de Belarus și Kazahstan.
Decizia Rusiei de a interzice importul de fructe, conserve și carne din Republica Moldova va grăbi implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană, scrie Ziarul Național. Premierul Iurie Leancă le-a cerut miniștrilor să reflecteze asupra posibilității începerii implementării acestui Acord, sub aspectul lansării exportului de struguri, mere și prune în UE, începând cu luna septembrie, și nu octombrie, așa cum fusese planificat inițial. De asemenea, Leancă a propus lansarea unei campanii de susținere a producătorilor agricoli autohtoni.
Absolvenții de liceu au luat cu asalt centrele universitare din Chișinău, observă Adevărul. Cea mai solicitată instituție de învățământ superior în prima zi de admitere părea să fie Universitatea de Stat din Moldova, unde, la orele prânzului, erau sute de tineri dornici de un loc, bineînțeles, din cele subvenționate de stat. Tarifele de școlarizare la Universitate de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“ rămân și în acest an cele mai mari din toată țara. De pildă, la Facultatea de Stomatologie, un loc din cele 75 cu taxă costă 20.300 de lei pe an. Chiar și așa, în prima zi de admitere holul USMF a devenit neîncăpător, subliniaza cotidianul.
Transparența mass-media, vot de ochii lumii, titreaza Adevarul, referindu-se la proiectul de lege votat ieri in parlament, care ar trebui să-i scoată din umbră pe proprietarii de posturi radio și TV. Experții susțin că astăzi nu există voință politică pentru a-i developa pe beneficiarii politici ai acestor instituții, iar transparența proprietății mass-media va trebui să mai aștepte.
Timpul scrie despre influența posturilor rusești asupra oamenilor de la sate. Chiar dacă zgomotul războiului din Ucraina nu ajunge până la Nistru, oamenii din satele au ajuns să fie victimele războiului informațional, în care propaganda de la Kremlin îi transformă în niște idioți creduli. Televiziunile rusești spală bine creierii oamenilor, care nu s-au învățat măcar un pic să se informeze din mai multe surse și să gândească critic. Urmările unei asemenea atitudini sunt foarte periculoase, atenționează Timpul.