Federica Mogherini: Uniunea Europeană vrea parteneri puternici

  • 02 Martie 2016 17:56
Federica Mogherini: Uniunea Europeană vrea parteneri puternici

Uniunea Europeană vrea parteneri puternici și nu sateliți faliți, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, înainte de o vizită planificată în capitala Armeniei, Erevan.

”O uniune formată din jumătate de miliard de oameni ar fi tentată să privească la vecinii săi și să vadă potențiali sateliți aserviți. Acesta ar fi însă un non-starter. Pentru că noi nu avem nevoie de sateliți ci avem nevoie de parteneri puternici”, susține Federica Mogherini potrivit Georgia Today.

Comentariul oficialului european a venit ca urmare a îngrijorărilor din ultima perioadă că entuziasmul Uniunii Europene pentru statele din vecinătate estică s-a răcit pe fonul unor probleme financiare și crizei refugiaților, se arată în sursa citată.

Conflictele înghețate din Georgia, Azerbaidjan și Republica Moldova, la fel ca și războiul din estul Ucrainei i-au făcut pe mulți să-și pună întrebarea dacă o apropiere mai mare cu aceste statele din vecinătatea UE ar putea să ducă la agravarea situației politice, și așa volatile, de pe continentul European, se mai arată în articol.

Instabilitatea politică și economică din statele din Parteneriatul Estic continuă să pună în pericol propriile guverne, ceea ce le face să răspundă întîrziat  la problemele legate de securitatea națională, și astfel să fie capabile de a câștiga încrederea Bruxelles-ului, mai menționează jurnaliștii de la Georgia Today.

Amintim că Parteneriatul Estic este o inițiativă a Bruxelles-ului, de sprijin a fostelor republici sovietice, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a se apropia de Uniunea Europeană.



 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău