Federația Rusă nu a renunțat la intențiile de a pune mâna înapoi pe Republica Moldova, dar a schimbat tactica (Revista presei)
-
25 Martie 10:04
„Suntem într-un război hibrid în toată puterea cuvântului”, atenționează ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Federația Rusă nu a renunțat la intențiile de a pune mâna înapoi pe Republica Moldova. De aceea, a schimbat tactica. Nu și-a schimbat obiectivul, dar a schimbat tactica de acțiune și noi vedem diferite situații de destabilizare în Republica Moldova, finanțări ilegale la diferite partide, încercarea de a cumpăra electoratul prin diferite metode și în diferite scheme, spune ministrul în podcastul ZdCe.
El s-a referit la măsurile luate de autorități, în contextul războiului hibrid și la contribuția MAI în acest sens. Ministrul de Interne spune cum ajung în R. Moldova banii pentru finanțarea ilegală a unor partide, cum este protejată frontiera de stat, ce ipoteze sunt examinate în cazul incidentului cu cocktailuri Molotov de la Ambasada Federației Ruse și ce fac autoritățile ca să-l găsească pe Vladimir Plahotniuc. Ministrul de Interne a subliniat că R. Moldova este în siguranță și că nu sunt indicatori care ar arăta un pericol militar iminent asupra Republicii Moldova.
Portalul Anticorupție.md revine la cazul Bahamas, de finanțare a PSRM din surse obscure. Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins ca fiind neîntemeiată cererea de apărare a onoarei și reputației profesionale depusă de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon împotriva, omului de afaceri rus Evgeny Kheyman care a dezvăluit, în octombrie 2021, cum ar fi achitat prin intermediul unei firme din Bahamas mai multe cheltuieli electorale ale socialiștilor, fapt negat de aceștia. Așa-numita schemă Bahamas a fost deconspirată în septembrie 2021 de Centrul de Investigații Jurnalistice. Afaceristul a precizat că prin firma offshore din Bahamas, un deputat din duma de stat a Rusiei a sponsorizat partidul lui Dodon cu 17 milioane de euro, din care a fost cumpărată, în 2015, și licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Fakty”, care au fost transmise companiei Exclusiv Media. Omul de afaceri a mai declarat într-un interviu la Jurnal TV că tranzacția a avut loc la Monaco. Kheyman mai susținea că deputatul rus Vaha Agaev a fost curatorul lui Dodon la Moscova, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în Rusia.
Toți cei care condamnă recentul act de terorism de la Moscova, dar nu condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei sunt niște ipocriți, potrivit unei opinii semnate de Victor Pelin pentru agenția IPN. După destrămarea URSS, Rusia a provocat un șir de războaie, care au produs sute de mii, dacă nu milioane, de victime. Toți înțeleg că intențiile lui Vladimir Putin de refacere a imperiului rus sau sovietic, sunt camuflate sub lozincile edificării unei noi ordini mondiale sau a lumii multipolare. Din păcate, aceste idei sunt susținute de un șir de partide politice din Republica Moldova, care fac parte din frontul imperialist rusesc, constituind Coloana a V-a. De fapt, n-ar fi o greșeală dacă s-ar afirma că toate partidele care refuză să condamne agresiunea rusească fac parte din această categorie. Asta pentru că a critica efectele agresiunii – criza refugiaților, energetică, financiară, social-economică etc., fără a condamna una din cauzele principale ale acestora, este o diversiune de dezinformare, scrie autorul.
„După masacrul de la Crocus City Hall, statul rus trădează patologii, grave probleme de funcționare, iar societatea rusă nu mai arată atât de unită în jurul președintelui, ca după anunțarea rezultatelor umflate ale scrutinului din 17 martie, comentează Nicolae Negru în Ziarul Național. Putin a greșit când a respins cu aroganță, drept „șantaj” și intenții de „speriere și destabilizare”, informația SUA privind un „imminent” atac terrorist în Rusia, înainte de alegerile prezidențiale, dar, în loc să-și recunoască greșeala, el caută să pună propria vină pe seama ucrainenilor. Unii analiști consideră că pierderea sa de imagine e similară celei de după rebeliunea suspendată a lui Prigojin. Atunci Putin s-a „reabilitat” ordonând asasinarea fostului „bucătar” și a locotenenților acestuia. Acum se va răzbuna pe ucraineni, însă ucrainenii vor riposta neapărat. Oricât s-ar strofoli, Putin nu mai e ce a fost, el pare căzut de pe cal”, scrie autorul.