Familia Diminescu | Petru Hadârcă oferă detalii despre Reuniunea Teatrelor Naționale. „Teatrul nu are nevoie de frontiere, de sârmă ghimpată. Teatrul e la el acasă”

  • 17 Septembrie 2018 10:56
Familia Diminescu | Petru Hadârcă oferă detalii despre Reuniunea Teatrelor Naționale. „Teatrul nu are nevoie de frontiere, de sârmă ghimpată. Teatrul e la el acasă”

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, regizorul și actorul, Petru Hadârcă, a oferit, în cadrul emisiunii „Familia Diminescu” de la Radio Chișinău, detalii despre Reuniunea Teatrelor Naționale românești de pe ambele maluri ale Prutului, care se va desfășura în perioada 19-30 septembrie la Chișinău.

Petru Hadârcă a subliniat că cea de-a patra ediție a Reunii Teatrelor Naționale este o ediție specială dedicată Anului Centenarului Unirii. Pentru prima dată va fi prezent și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara”. Primul spectacol prezentat, la 19 septembrie, ora 18:30, este realizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu invitatul special, Alexa Visarion. Este vorba despre spectacolul „Carnavalul” după „D'ale carnavalului” de I.L. Caragiale. „Este o versiune aparte a lui Alexa Visarion. Sunt venite personaje și din alte schițe ale lui Caragiale, din alte piese. Sunt intercalate într-un gând, într-o poveste, într-o relatare. Adevărul este că nu este modificat nicio virgulă, niciun semn din opera lui Caragiale. Și nu ne permite pe bune, „stă cu biciul” și nu ne permite să improvizăm”, a dezvălui actorul. 

La închiderea Reuniunii Teatrale va fi prezentat spectacol „D'ale carnavalului” de către Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, regia aparținând lui Silviu Purcărete. „Sunt două spectacole absolut diferite, după același material. Aceasta este interesant și pentru spectatori”, a menționat Petru Hadârcă. 

Regizorul a mai spus că evenimentul se dorește a fi o ligă a teatrelor naționale de pe ambele maluri ale Prutului. „Deja al cincilea an am demonstrat că teatrul nu are nevoie de frontiere, de sârmă ghimpată. Teatrul e la el acasă”, a subliniat Petru Hadârcă, precizând că motto-ul evenimentului este „Patria noastră este limba română”. 

Un alt eveniment inedit în cadrul Reuniunii va avea loc, la 26 septembrie, în Codri, la Poiana Vinului, unde va fi prezentat un spectacol mai deosebit, cu orchestra teatrului, actori care cântă, un program de tangouri, fiind inaugurat astfel „Clubul prietenilor” al Teatrului Național „MIhai Eminescu”. La ora 14:00, în fiecare zi a Reunii, vor fi difuzate spectacole radiofonice relizate la Chișinău și la București. „Aceste spectacole radiofonice sunt programate pentru ora 14:00 și intrarea este liberă. Vor fi prezenți realizatorii și unii actori cvare joacă seara spectacole și vor avea posibilitatea să se cunoască cu spectatorii. Dimineața, a doua zi după rezentarea spectacolului, la ora 11:00 vor fi conferințe de presă. Dacă seara, în timpul spectacolului, spectatorul poate pune mâna pe o emoție, pe o lacrimă, pe un zâmbet a actorului, a doua zi poate să comunice și să dialogheze cu spectatorul”, a afirmat Petru Hadârcă. 

Regizorul a mai dezvăluit că după Reuniunea Teatrelor Naționale, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va realiza mai multe corpoducții cu teatrele naționale de peste Prut. 

Menționăm că cei interesați, pot găsi programul integral al Reuniunii teatrelor Naționale pe site-ul tnm.md. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău