Familia Diminescu | Sorin Hadârcă oferă detalii despre cartea ”Hirșca & Masala”. ”Bangladesh e o țară fascinantă, plină de contraste și personaje ciudate”

  • 28 Martie 10:37
0%

Sorin Hadârcă, expert internațional în politici publice bazate pe dovezi de calitate, a oferit, în cadrul emisiunii „Familia Diminescu” de la Radio Chișinău, detalii despre călătoria în Bangladesh, care l-a motivat să scrie cartea ”Hirșca & Masala”.

Bangladesh este o țară fascinantă, plină de contraste și personaje mai ciudate. A fost o experiență inedită să locuiesc acolo, susține Sorin Hadârcă.

Iată câteva pasaje din carte: ”Cerșitul în Bangladesh nu e un hobby. E o instituție. Ei nu cer de pomană. Ei revendică ce-i a lor. Cu o insistență soră cu moartea. Madam, Madam, Madam, încearcă una cu un plod în brațe, bocănind cu degetul în geamul mașinii. Prietena mea evită contactul vizual. Altfel, nu mai scapi. Și fiindcă n-are noroc cu „Madam”, cerșetoarea schimbă placa: Boss, Boss, Boss…”

”Avem în minte imaginea funcționarului public din fostele țări socialiste, aici vedem că e altă mâncare de pește. Prototipul serviciului public din Bangladesh e administrația colonială britanică. Ierarhie de beton și încredere oarbă în reguli, proceduri, registre. Chiar și cu accent, engleza lor e destul de grațioasă”.

”Anume că incertitudinea este cea care cuprinde posibilitatea unei descoperiri, a unei revelații, a unei schimbări. Nu cauți revelația stând acasă în fața televizoru- lui. Maximum la ce te poți aștepta, tolănit pe canapea, este să fii informat, dar chiar și în acest caz, nu din prima sursă. Bineînțeles, pe drum poate fi și nasol. Cu o mie de ani în urmă, aici era Parisul și dincolo era New Yorkul. Peste o mie de ani – cine știe? În așa locuri, toate grijile și problemele noastre par efemere, iar visele – mărunte. O viață și atâtea secole de praf. Citeam la Vonnegut35 că istoria aleargă iepurește, iar arta se mișcă lent ca o broască țestoasă. În cele din urmă, țestoasele câștigă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
18,23 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,5 m/s
Tue
23 °C
Wed
24 °C
Thu
27 °C
Fri
28 °C
Sat
25 °C

Curs oficial BNM 19 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4404 -0.0742
USD 17.5494 0.0530
RON 4.1118 -0.0195
UAH 0.6979 0.0042
RUB 0.2654 0.0019
Arhivă Radio Chișinău