EXPOZIȚIE. Militarii români în Primul Război Mondial (FOTO)
-
30 Aprilie 2015 15:20
O expoziție închinată României și românilor în Primul Război Mondial a fost vernisată astăzi la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război de către Institutul Cultural Român și Ambasada Rămâniei.
Expoziția aduce în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, hărți menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României, documente extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum și o serie de materiale despre sfârșitul războiului, dar și scriitorii marcanți din acea perioadă.
Expoziția a fost vernisată în contextul marcării Zilei Veteranilor de Război. Intitulată ”România și românii în Primul Război Mondial”, aceasta surprinde momentele care au constituit preambulul realizării unui vechi deziderat istoric național: Marea Unire din 1918. Vizitatorii vor putea să înțeleagă mai bine drama Basarabiei române a menționat în discursul său, istoricul Ion Buga, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova și unul din semnatarii Declarației de Intependență.
”Această expoziție vine să documenteze, chiar și pentru cei care au o opinie preconcepută, evenimente dramatice pentru istoria Basarabiei române. Consultând aceste documente vor putea să se convingă despre drama Basarabiei în aceste conflagrații mondiale”, a declarat Ion Buga.
Secolul XX a fost unul al celor mai mari pierderi de vieți omenești din istorie, este de părere directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei.
”Este știut acest lucru, secolul XX a fost un secol al foarte multor jertfe nevinovate pe care omenirea le-a adus pe altarul libertății și pe altarul revenirii la civilizațiem modernitate și normalitate. În secolul XX, de pe urma celor două războaie mondiale și ale regimurilor totalitare comuniste și fasciste au pierit mai mulți oameni decât în toată istoria omenirii de până în secolul XX”, a declarat Valeriu Matei.
Primul Război Mondial este cu atât mai important pentru studiul istoric, cu cât cea mai mare parte a veteranilor care au luptat, au murit déjà, și nu mai există martori vii ai acelor evenimente este de părere atașatul militar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, Rob Paget, pe care l-am întâlnit printre vizitatori.
”Dacă ne uităm la oamenii care au murit în Războaiele Mondiale, diverse conflicte care au loc în lume în prezent, sigur că este vorba de un număr mare de victime. Cu siguranță ar fi bine ca nimeni să nu își piardă viața în războaie. Cred totuși că omenirea a parcurs un drum lung. S-a înființat Organizația Națiunilor Unite. Statele au mai multe organizații multilaterale care să discute și să dezbată probleme” a declarat Rob Paget.
Expoziția formată din 20 de bannere, cuprinde și o secțiune legată de participarea scriitorilor români pe front, precum și fragmente de memorii, proză și poezii, având ca temă Primul Război Mondial, evidențiindu-se rolul unor scriitori precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Nicolae Iorga sau Ion Pilat. Aceasta va fi deschisă până pe 15 mai.