Exporturile de vinuri moldovenești din primele 8 luni ale 2023, în creștere cu peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut

  • 26 August 2023 12:11
Exporturile de vinuri moldovenești din primele 8 luni ale 2023, în creștere cu peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut

În primele opt luni ale anului curent, valoarea exporturilor de vinuri a fost de 105 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu peste 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 27% mai mare față de media pe ultimii 10 ani, transmite IPN.

Datele Oficiului Național al Viei și Vinului arată că în sezonul curent viticultorii ar putea obține recoltă mai redusă de struguri, factorul principal fiind episoadele caniculare din luna august. Specialiștii estimează diminuarea recoltei cu circa 25-50 de mii de tone față de anul trecut. Conform pronosticurilor, vor fi procesați circa 260 de mii tone de struguri.

„În ultimii 10 ani, sectorul vitivinicol din Republica Moldova a făcut, la propriu, o revoluție, ajungând la cel mai înalt nivel de dezvoltare. S-a muncit mult. Acum urmează să continuăm toate aceste procese. Direcțiile principale de acțiune sunt: consolidarea relațiilor între viticultori și vinificatori, sporirea productivității și calității strugurilor, stimularea activităților de promovare și marketing. Acest lucru este imperativ pentru că suntem într-o concurență acerbă la nivel regional și global cu toate țările care produc vinuri”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, în cadrul conferinței naționale a filierei vitivinicole.

La conferința „Recolta strugurilor 2023: Particularități și valorificare” au participat în jur de 100 de reprezentanți ai sectorului vitivinicol, ai mediului academic, oficiali de stat și parteneri de dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău