EXPERȚII, despre deprecierea leului: Sunt mulți factori care influențează evoluția monedei naționale, ne putem aștepta și la surprize

  • 23 Ianuarie 2020 14:15
EXPERȚII, despre deprecierea leului: Sunt mulți factori care influențează evoluția monedei naționale, ne putem aștepta și la surprize

Leul se depreciază în raport cu principalele valute de referință în ultimele zile, dar experții susțin că oamenii nu au motive de îngrijorare. Prognozele analiștilor sunt însă diferite – în timp ce unii consideră că pe termen scurt leul își va reveni, alții sunt de părere că devalorizarea va continua, dar în ritm redus.

Banca Națională a anunțat pentru astăzi un curs de 17 lei 66 de bani pentru un dolar și de 19 lei și 57 de bani pentru un euro.

În ultimele două săptămâni leul s-a depreciat cu aproape 50 de bani, sau aproximativ 3% față de dolar și cu peste 35 de bani, sau aproape 2 la sută față de euro.

Deprecierea destul de accelerată a leului se explică prin cererea majorată de valută din partea Ministerului Finanțelor, dar și prin pasivitatea Băncii Naționale, care nu intervine pentru a tempera oscilația, a comentat pentru Radio Chișinău expertul economic Viorel Gârbu. El însă consideră că în următoarele luni leul își va reveni, deși nu exclude și surprize.

„În lunile februarie-martie cursul monedei naționale va reveni la ceea ce a fost la început de an. În același timp sunt foarte mulți factori care influențează această evoluție și, în acest context, desigur, ne putem aștepta și la surprize.”

Pe de altă parte, analistul de la Expert Grup Alexandru Fală este de părere că leul va continua să se devalorizeze, dar susține că aceasta se va întâmpla într-un ritm lent, astfel că nu există motive de îngrijorare.

„Teoretic este posibilă deprecierea leului pe parcursul anului. Pentru aceasta sunt și anumite premise, dar nu cred că va fi o apreciere atât de mare ca în 2014-2015. Evoluțiile externe nu sunt atât de dramatice.”

Potrivit prognozelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, cursul mediu în acest an va fi de 18 lei și 47 de bani pentru un dolar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău