EXPERȚI | Producția agricolă înregistrează o scădere esențială și nu poate face față concurenței externe fără protecția statului

  • 10 Septembrie 2019 14:17
EXPERȚI | Producția agricolă înregistrează o scădere esențială și nu poate face față concurenței externe fără protecția statului

Agricultura înregistrează o scădere esențială a producției agricole și este încă departe de a fi într-o poziție de echilibru pentru a putea face față concurenței externe fără protecția statului. Agricultorii sunt primii vizați și cei care resimt greutatea provocărilor din sectorul agroalimentar.

Concluzia a fost formulată de către reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, care au prezentat marți, 10 septembrie, totalurile campaniei „Dialog Agricol regional” (DAR).

Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Repede, președintele AOAMP, a menționat că în cadrul campaniei DAR, Asociația, împreună cu experți din România, au efectuat numeroase vizite în localități din toate raionale țării, unde au avut discuții cu producătorii agricoli și reprezentanții autorităților publice. Astfel, în perioada 23 iulie-9 august, a fost evaluată situația din sectorul agroalimentar.

Alexei Repede a declarat că printre problemele identificate se numără lipsa forței de muncă pentru încadrarea în agricultură și, în acest sens, este necesară identificarea soluțiilor pentru a încuraja și a integra resursa umană în sectorul agroalimentar care trebuie să devină o prioritate publică. De asemenea, este necesar să fie revitalizat învățământul agricol la toate nivelurile.

O problemă menționată este și accesul redus la finanțare pentru producătorii agricoli și pentru tinerii fermieri. În opinia reprezentanților AOAMP, un obiectiv trebuie să fie creșterea gradului de absorbție a programelor de finanțare conform necesităților reale ale sectorului agroalimentar prin asigurarea accesului la consultanță gratuită. De asemenea, este nevoie să fie elaborat și implementat un program de finanțare sau de creditare avantajos pentru fermieri, precum și să fie oferit acces la credite preferențiale pentru agricultori, indiferent de experiența acestora. O altă soluție ar fi și garantarea creditelor de către stat printr-un fond de garantare și subvenționare a dobânzilor.

Alexei Repede a precizat că o altă problemă o reprezintă politicile publice neactualizate, fără bugete alocate. În acest sens, se impune o cartografiere a necesităților investiționale regionale, dar și o actualizare a politicilor publice naționale. De asemenea, este nevoie de a stabili planuri de acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, prin consultarea directă cu reprezentanții mediului antreprenorial agricol, cu estimarea costurilor și identificarea resurselor financiare necesare. Printre problemele identificate se mai numără și gradul redus de accesare a piețelor de desfacere, practicile comerciale neloiale, dar și lipsa sistemelor de irigare și a sistemelor antigrindină.

„Trebuie să găsim posibilități reale de rezolvare a solicitărilor regionale pe care noi le-am constatat în cadrul dialogului pe care l-am avut cu agricultorii. Să acordăm atenție pentru următoarele: construcția unei fabrici de prelucrare a fructelor și legumelor la Cimișlia, construcția unui lac de acumulare cu capacitate ridicată destinat agricultorilor din întreg raionul Căușeni, fondarea unui laborator care să ateste calitatea produselor agroalimentare pentru exportul către Uniunea Europeană în zona de sud a țării. De asemenea, este vorba despre valorificarea infrastructurilor a înfrățirilor a autorităților publice locale din Republica Moldova și alte țări pentru facilitarea conexiunilor „B2B” și promovarea produselor agroalimentare atât pe interior, cât și în exterior pentru accesarea tuturor piețelor”, a notat Alexei Repede.

Reprezentanții AOAPM au descris concluziile, problemele și soluțiile din sectorul agroalimentar într-o rezoluție pe care urmează să o transmită Ministerului Agriculturii, dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, Ministerului Agriculturii și dezvoltării Rurale din România, precum și Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău