Experți | Intenția Comratului de a negocia separat cu Rusia noi condiții de furnizare a gazelor naturale poate ascunde o provocare de ordin politic „pentru a testa nervii Chișinăului”

  • 28 Ianuarie 2022 11:41
Experți | Intenția Comratului de a negocia separat cu Rusia noi condiții de furnizare a gazelor naturale poate ascunde o provocare de ordin politic „pentru a testa nervii Chișinăului”

Intenția anunțată recent de către un grup de deputați găgăuzi de la Comrat de a negocia separat cu Rusia noi condiții de furnizare a gazelor naturale pentru regiunea autonomă din sudul Rep. Moldova poate ascunde o provocare de ordin politic „pentru a testa nervii Chișinăului” în sensul anumitor mișcări separatiste. Experții în energetică susțin că, în momentul de față, ar fi ireală realizarea propunerii respective, transmite Radio Chișinău.

Expertul în energetică, Ion Muntean, spune că procesele de formalizare a unor livrări separate de gaze pentru Găgăuzia sunt de lungă durată, astfel că este ireal ca inițiativa de la Comrat să fie pusă în aplicare în următoarele luni.

„Dacă e să analizăm posibilitatea de a identifica, de a veni cu o ofertă de gaze naturale pentru consumatorii din Găgăuzia de către o companie privată, lucrul acesta este ireal în următoarele luni de zile, ținând cont de faptul că, în primul rând, doar procedurile de înregistrare, de obținere a licenței de activitate pe piața gazelor naturale durează destul de mult și, respectiv, este ireal.”

Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Radio Chișinău că inițiativa unor deputați găgăuzi pare, mai degrabă, o provocare de ordin intern, în sensul că unii actori politici doresc să acumuleze dividende în contextul crizei politice din Adunarea Populară de la Comrat. Ion Tăbârță însă nu exclude că această provocare să fie inspirată și din exterior.

„Totodată, nu putem exclude că această decizie să fie influențată din exterior pentru a testa nervii Chișinăului, dar, în același timp, de a se vedea capacitățile de a reacționare a autorităților noastre în anumite mișcări cu tentă separatistă. Nu este exclus că din nou să avem anumite provocări pentru scenarii nu neapărat cele mai pozitive pentru statul Rep. Moldova.”

Premierul Natalia Gavrilița a numit inițiativa de la Comrat „o idee ridicolă” care „nu merită a fi discutată” și care este imposibil de realizat.

Șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, originar din Găgăuzia, a declarat că inițiativa este realizabilă, deși poate fi costisitoare. Anual, pentru aprovizionarea regiunii autonomie cu gaze, în volum de până la 7 milioane de metri cubi, ar fi nevoie, potrivit lui Vadim Ceban, de cheltuieli de circa 200 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău