Experți | În anul 2022 problema transnistreană va figura pe agendele marilor actori internaționali, iar Rusia va continua să joace în favoarea sa

  • 04 Ianuarie 2022 13:37
Experți | În anul 2022 problema transnistreană va figura pe agendele marilor actori internaționali, iar Rusia va continua să joace în favoarea sa

În anul 2022, problema transnistreană va figura pe agendele marilor actori internaționali, iar Rusia va continua să joace în favoarea sa. Experții în problema transnistreană, cu care a discutat Radio Chișinău nu exclud că Moscova ar putea întinde curse Chișinăului, iar guvernarea pro-europeană moldoveană trebuie să fie foarte atentă la propunerile și scenariile care vor exista în acest an pe așa-zisul „Dosar transnistrean”. Despre perspectivele și provocările legate de relația Chișinău-Tiraspol, transmite Radio Chișinău.

Experții consideră că Tiraspolul va continua să întreprindă acțiuni provocatoare ca să demonstreze că autoritățile de la Chișinău nu-și doresc dialogul. Pe de altă parte, Moscova va încerca să-și impună poziția și să facă din problema transnistreană, după placul său, un model de reglementare a unui conflict pe care să-l propună și Ucrainei. Moscova va face tot posibilul ca, în cele din urmă, să poată controla politica externă a Chișinăului, așa cum încearcă să facă în cazul Ucrainei, consideră Nicolae Negru.

„Se va merge pe două planuri – să forțeze Rep. Moldova să adopte o un statut pentru Transnistria care i-ar conveni Moscovei și, în al doilea rând, să accepte așa-zisa retragere, dorindu-se, da fapt, punerea în funcțiune a aeroportului de la Tiraspol. Eu cred că Chișinăul înțelege lucrul acesta și va rezista în fața presiunilor de oriunde ar veni acestea. S-ar putea ca aceste presiuni să vină chiar și din partea unor state occidentale.”

Expertul pe problema transnistreană, Ion Leahu, consideră că Moscova ar putea întinde capcane Chișinăului, iar una dintre ele ar fi un eventual statut special oferit regiunii transnistrene. Ion Leahu mai spune că evoluțiile în problema transnistreană în acest an vor depinde mult de relațiile dintre Kiev și Moscova.

„30 de ani noi nu am avut așa o situație când Tiraspolul, cu vocea lui, să pronunțe „reglementare prin integrare a Rep. Moldova și a Transnistriei. Krasnoselski a declarat că cineva din anturajul conducerii Rep. Moldova vorbește despre un statut special în cadrul Rep. Moldova, dar noi nu cunoaștem ce prevede acest statut (...) Pornind de la situația cu Ucraina, putem presupune că foarte multe vor depinde de modul în care va fi soluționat conflictul Moscova-Kiev. Dacă acolo vor avea loc schimbări pozitive, probabil că și aici vor exista posibilități de a normaliza situația.”

Analistul politic Nicolae Negru crede că în discuțiile și negocierile în așa-zisul „Dosar transnistrean”, Rep. Moldova trebuie să ceară sprijinul partenerilor europeni și, în primul rând, României.

„Chișinăul ar trebui să apeleze la unele state din UE, în primul rând la România. Să facă recurs la experiența diplomatică a României și la faptul că România are un loc la masa de negocierilor în cadrul NATO și OSCE.”

Vom aminti că sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, relațiile dintre Tiraspol și Chișinău au fost marcate de un schimb de critici reciproce. Experții consideră că regimul separatist transnistrean încearcă astfel să pună presiune pe Chișinău pentru a-l forța să accepte cât mai repede o nouă rundă de negocieri pe dosarul transnistrean, în condiții favorabile Tiraspolului și Moscovei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău