Experți | Diverse categorii sociale de populație nu sunt reprezentate echitabil pe listele de candidați, chiar dacă legislația obligă includerea acestora în procesul electoral
-
23 Ianuarie 2019 15:22
Diverse categorii sociale de populație nu sunt reprezentate echitabil pe listele de candidați, în pofida legislației care stimulează sau chiar obligă includerea acestora în procesul electoral, potrivit primului raport de monitorizare privind incluziunea socială la alegerile parlamentare din 24 februarie.
Experții constată necesitatea unor modificări legislative, dar și modificarea atitudinii din partea politicienilor și a autorităților față de aceste grupuri de persoane. Legislația care obligă asigurarea cotei de 40% dintre femei și bărbați pe listele de candidați este implementată cu rea voință, astfel încât, chiar dacă partidele respectă prevederile legale, majoritatea femeilor incluse pe aceste liste sunt plasate pe locuri neeligibile, a constatat reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache. Chiar dacă pe lista națională, cei șase concurenți înregistrați până acum respectă cota de gen, în circumscripțiile uninominale, pentru care nu sunt prevăzute cote, doar 20 la sută dintre candidați sunt femei, a mai menționat Alina Andronache.
Chiar dacă și incluziunea electorală a tinerilor este stimulată prin lege, cota acestora este mai mică decât ponderea lor în societate, a menționat Ana Îndoitu de la Consiliul Național al Tineretului. Doar 20 la sută dintre candidații pe listele naționale ale primilor șase concurenți înregistrați sunt tineri.
Și incluziunea persoanelor cu dizabilități în alegeri lasă de dorit, în plus, nu sunt create condiții pentru participarea la vot a acestor categorii de persoane, a remarcat expertul Andrei Brighidin.
Primul raport de monitorizare a incluziunii diferitor categorii ale societății în alegeri include perioada 15 decembrie - 20 ianuarie 2019.