Experți | Declarațiile președinților Franței și României făcute la Paris demonstrează că Republica Moldova nu este singură în cazul unui pericol militar

  • 27 Februarie 14:23
Experți | Declarațiile președinților Franței și României făcute la Paris demonstrează că Republica Moldova nu este singură în cazul unui pericol militar

Recentele declarații ale președinților Franței și României cu privire la trimiterea de trupe la sol în Ucraina și despre necesitatea menținerii unei atenții speciale asupra Rep. Moldova în contextul acțiunilor hibride rusești, vorbesc despre seriozitatea partenerilor europeni în susținerea celor două țări și transmit un mesaj clar Federației Ruse. Opiniile au fost exprimate de unii analiștii, comentând declarațiile făcute ieri la Paris de către Emmanuel Macron și Klaus Iohannis la finalul unei conferințe internaționale în sprijinul Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

Declarațiile președinților francez și român vorbesc despre deschiderea liderilor europeni pentru susținerea Ucrainei. Posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina evocată de președintele Emmanuel Macron este redusă în prezent, dar transmite un semnal pentru Moscova despre seriozitatea intențiilor partenerilor europeni, a precizat expertul în securitate, Andrei Curăraru, pentru Radio Chișinău. În același timp, mesajul președintelui Klaus Iohannis este orientat spre a nu ignora Rep. Moldova, „care devine din ce în ce mai mult o victimă a războiului”, afirmă expertul.  

„Vedem o criză în susținerea din partea SUA și, în acest sens, se vede că cel puțin retoric liderii UE vor să compenseze această lipsă de susținere. În discuția despre trupele de pe teritoriul Ucrainei cred că este o mișcare mai mult retorică. Analiștii militari vorbesc despre faptul că acest incident ar fi fost intenționat inițiat pentru a proteja Ucraina de Vest. Nu cred că la nivel European se poate lua o astfel de decizie coordonată, dar această retorică arată seriozitatea partenerilor Europeni și este un mesaj foarte clar transmis domnului Putin. Rep. Moldova se confruntă cu un război hibrid în momentul de față, dar vedem premise pentru activizarea și mai mare a forțelor pro-ruse atât pe teritoriul Transnistriei, cât și pe teritoriul Rep. Moldova în general. Acum trebuie o unitate și mai mare în cadrul țării pentru a ne confrunta și a lupta mai eficient cu aceste amenințări hibride”, a declarat Andrei Curăraru.

În opinia analistului Anatol Țăranu, această solidaritate europeană transmite un mesaj clar că Rep. Moldova nu va rămâne singură în fața pericolului militar, deși nu se garantează securitatea totală. Expertul a subliniat pentru Radio Chișinău, că declarațiile făcute de președinții Franței și României sugerează posibilitatea unei alianțe, inclusiv pe plan militar, pentru a proteja Rep. Moldova:

„Este vorba de o susținere de care se bucură Rep. Moldova din partea partenerilor săi din UE și printre acești parteneri România și Franța ocupă un loc aparte, iar faptul că aceste declarații au fost făcute la întrunirea de la Paris vorbește încă odată despre faptul că în cazul unui pericol militar pentru Rep. Moldova țara noastră nu va rămâne de una singură. Totodată, este adevărat că această susținere nu garantează sută la sută securitatea Rep. Moldova. Aceste declarații ar însemna inclusiv și ajutoare pentru consolidarea capacității noastre de apărare, dar este nevoie ca și diplomația noastră și politicul de la Chișinău să întreprindă acțiuni pentru a instituționaliza acordurile de parteneriat care ar putea să de-a o mai mare siguranță pentru Rep. Moldova. Ce ține de trupele occidentale – aceasta a fost o declarație care nu este una obligatorie pentru îndeplinire, mai degrabă e o intenție pentru discuții”, a declarat Anatol Țăranu.    

Precizăm că, 20 de șefi de stat și de guvern, în principal din țările europene, s-au reunit luni, 26 februarie, la Paris la inițiativa lui Emmanuel Macron pentru a reafirma susținerea lor pentru Ucraina în contextul în care sprijinul american, crucial pentru Kiev, este blocat în Congres.

Președintele francez a listat cinci categorii de acțiuni asupra cărora există consens, acestea fiind: apărarea cibernetică, coproducția de arme, capacități militare, muniții pentru Ucraina, apărarea țărilor direct amenințate de ofensivă în Ucraina, precum Rep. Moldova, capacitatea de a susține Ucraina la frontiera sa cu Belarus cu forțe non militare și operațiunile de deminare.

Citiți și:

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea menținerii unei atenții speciale asupra Republicii Moldova, la reuniunea organizată de Emmanuel Macron        

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău