Emmanuel Macron susține că trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi exclusă și anunță cinci categorii de acțiuni pentru apărarea inclusiv a Republicii Moldova

  • 27 Februarie 08:01
Emmanuel Macron susține că trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi exclusă și anunță cinci categorii de acțiuni pentru apărarea inclusiv a Republicii Moldova

Trimiterea de trupe occidentale la sol în Ucraina nu trebuie exclusă pe viitor, însă în prezent nu există consens pe această ipoteză, a declarat luni, 26 februarie, la Palatul Elysée președintele francez Emmanuel Macron, subliniind că printre acțiunile pe care există înțelegere se află susținerea țărilor amenințate direct de ofensiva rusă, precum Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

"Nu avem consens astăzi pentru a trimite în mod oficial și asumat trupe la sol. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Noi vom, face totul pentru ca Rusia să nu poată câștiga acest război", a spus președintele francez la o conferință de presă ținută după o conferință internațională în sprijinul Kievului, relatează Franceinfo și AFP.

Emmanuel Macron s-a referit în acest sens la faptul că acum doi nu exista consens nici pe trimiterea de tancuri, avioane sau rachete de rază lungă de acțiune.

Această opțiune de trimitere a trupelor la sol nu a mai fost anterior menționată de către Franța, notează sursele citate. Întrebat de presă la finalul conferinței, premierul olandez Mark Rutte a declarat că această chestiune nu a fost pe ordinea de zi.

20 de șefi de stat și de guvern, în principale din țările europene, s-au reunit luni la Paris la inițiativa lui Emmanuel Macron pentru a reafirma susținerea lor pentru Ucraina în contextul în care sprijinul american, crucial pentru Kiev, este blocat în Congres.

Președintele francez a listat în paralel, cinci categorii de acțiuni asupra cărora există consens; apărarea cibernetică, coproducția de arme, capacități militare și muniții pentru Ucraina, apărarea țărilor direct amenințate de ofensiva în Ucraina, precum Rep. Moldova, capacitatea de a susține Ucraina la frontiera sa cu Belarus cu forțe non militare și operațiunile de deminare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău