EXPERȚI: Declarațiile cu privire la venituri ale unor judecători nu corespund realității

  • 02 Mai 2017 16:52
EXPERȚI: Declarațiile cu privire la venituri ale unor judecători nu corespund realității

Majoritatea judecătorilor din Moldova au declarat venituri care nu corespund realității. De această opinie sunt experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în baza unui raport realizat în comun cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Potrivit agenției INFOTAG, specialistul CAPC, Lilia Ioniță, a comunicat la lansarea raportului că monitorizarea declarațiilor cu privire la venituri ale judecătorilor și candidaților la această funcție a fost efectuată timp de cinci luni.

"Am verificat cum au fost completate declarațiile, ce avere dețin și ce cadouri au primit candidații și ce venituri au încasat în anul trecut. În mai multe cazuri au depistat că declarațiile nu corespund realității. Deseori, casele și mașinile de lux sunt prezentate drept cadouri sau nu sunt trecute deloc în declarații", a spus ea.

Experții CAPC consideră că de acest lucru se fac vinovați și cei de la Serviciul Fiscal, care "au un interes personal la verificarea declarațiilor".

Potrivit expertului Mariana Calughin, "integritatea este principiul de bază de care trebuie să se conducă funcționarii în îndeplinirea funcțiilor sale".

"Încălcările depistate trebuie să ajungă în vizorul Autorității Naționale de Integritate și al Procuraturii. Este necesară o verificare detaliată, pentru a depista divergențele între veniturile declarate și averea reală pe care o dețin funcționarii", a spus ea.

Experții s-au pronunțat pentru modernizarea sistemului anticorupție și pentru înăsprirea sancțiunilor pentru prezentarea eronată a veniturilor și pentru atitudinea neglijentă la verificarea acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău