EXPERȚI: Bunăstarea populației poate fi afectată negativ în următorii ani

  • 19 Decembrie 2019 14:55
EXPERȚI: Bunăstarea populației poate fi afectată negativ în următorii ani

În anii următori, bunăstarea populației poate fi afectată negativ atât de stagnarea surselor de venituri externe – transferuri de peste hotare, cât și celor interne – salarii. Diminuarea transferurilor de peste hotare în 2019 poate indica asupra atingerii unei limite de creștere a acestei surse de venituri, care este cauzată de epuizarea resurselor umane implicate în procesele de migrație. Acestea sunt câteva dintre constatările experților Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”, transmite IPN.

Potrivit experților, un alt factor care poate afecta negativ în următorul an transferurile de peste hotare este încetinirea economiilor unde lucrează migranții din Republica Moldova. Totodată, ritmurile-record de majorare a salariilor din 2018 și 2019 se pot tempera din cauza constrângerilor bugetare și celor de creștere mai lentă a productivității muncii. Acest risc pentru salarii este valabil mai curând pe termen mediu, deoarece în anul 2020 pot fi utilizate surse adiționale bugetare pentru a stimula creșterea salariilor.

Experții mai punctează că în 2020, proiectele investiționale planificate să fie finanțate din surse externe ar putea să fie executate în proporție redusă. Există riscul utilizării ineficiente și imobilizării resurselor publice în proiecte care își pot pierde actualitatea și importanța pentru dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai al populației țării. În același timp, atât timp cât se aloca spațiu fiscal proiectelor de investiții capitale existente, nu pot fi lansate noi proiecte care ar putea genera schimbări importante.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău