Expert-Grup cere Guvernului să suspendeze contractul de explorare a hidrocarburilor în sudul R.Moldova

  • 05 Aprilie 2017 18:00
Expert-Grup cere Guvernului să suspendeze contractul de explorare a hidrocarburilor în sudul R.Moldova

Centrul Analitic Independent Expert-Grup solicită suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova, semnat de Ministerul Mediului cu Frontera Resources Internațional, și evaluarea concursului de concesionare.

Apelul este adresat Guvernului și Ministerului Mediului  și vine ca reacție la o serie de nereguli depistate în cadrul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare. Principalele aspecte problematice țin de transparența procesului de concesionare, desfășurarea concursului de concesionare și particularitățile contractuale, afirmă experții.

Ei mai atrag atenția că există riscul poluării mediului, deoarece contractul este permisiv în această privință. Documentul semnat de Ministerul Mediului cu Frontera Resources Internațional obligă compania doar să „reducă folosirea substanțelor toxice” și nu să excludă definitiv utilizarea lor. De asemenea, nu prevede sancțiuni pentru poluarea mediului, atenționează Expert-Grup.

Experții propun suspendarea contractului, semnat la 2 ianuarie 2017, și crearea unei Comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul de concesionare inițial, cu organizarea unor consultărilor publice transparente și inclusive.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău