Expert-Grup | Banii din bugetul de stat sunt acordați autorităților locale în funcție de preferințele politice ale celor aflați la guvernare
-
29 Iunie 2021 14:02
În Republica Moldova, de cele mai multe ori, banii din bugetul de stat sunt acordați autorităților locale în funcție de preferințele politice ale celor aflați la guvernare. Practica este una veche, spun specialiștii de la Expert-Grup, care au realizat un studiu despre clientelismul politic, care demonstrează că primăriile loiale unor formațiuni politice primesc mai mulți bani din bugetul de stat, transmite Radio Chișinău.
Puținele resurse destinate administrațiilor publice locale sunt alocate în mod arbitrar, în funcție de afiliere și interese politice, susțin autorii studiului. Această practică vicioasă devine mai evidentă în campaniile electorale, când pe lângă banii destinați primăriilor locale, politicienii aflați la guvernare oferă și alocații unice, pentru a influența alegerea cetățenilor. Directorul de programe de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, Alexandru Fală, spune că transferurile de bani cu destinație specială sunt acordate prioritar primăriilor afiliate partidelor de la guvernare.
„Când sunt alegeri locale, politicienii se străduiesc să-i susțină financiar pe candidații lor, primarii sau consilierii lor, care sunt parte a partidelor lor. În cazul alegerilor la nivel național, se concentrează mai mulți bani spre regiunile în care partidele de guvernământ cred că vor obține mai multe voturi. În cazul localităților cu primari neafiliați guvernării, doar 44 la sută au primit bani pentru cheltuieli capitale. Raionul care a beneficiat de cea mai mare sumă de transferuri capitale este Orheiul, condus de unul dintre reprezentanții Partidului Șor”.
Directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, consideră că este greșit ca deputații sau autoritățile centrale să decidă de exemplu ce porțiune de drum trebuie sau nu reparată într-o localitate sau alta. El pledează pentru mai multă autonomie locală.
„Este descalificant că factorului politic în Parlament să i se permită să decidă astfel de proiecte sau chestiuni precum reparația acoperișurilor, porțiunilor de drum, trotuarelor. Deputații își depășesc atribuțiile, nu este treaba unor legislatori, care trebuie să se ocupe de politici la nivel național. Este nevoie să fie limitat factorul politic în aceste chestiuni. E nevoie de a ajunge la un proces de descentralizare la nivelul finanțelor publice locale. Credem că prea multă putere de decizie e lăsată la latitudinea factorilor centrali”.
Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, afirmă că există multe impedimente în procesul de distribuire a banilor din bugetul de stat către primării.
„Continuă practica alocării de bani prin intermediul amendamentelor propuse de deputați în Parlament, dar are și Guvernul un cuvânt de spus. Ministerul Finanțelor filtrează propunerile venite de la deputați, admițând doar acele proiecte care nu se dublează cu alte transferuri și dând preferință acelor proiecte de menire social-economică”.
Autorii studiului recomandă crearea unor agenții independente politic care să decidă distribuirea fondurilor și identificarea unor formule clare, în baza cărora să se facă astfel de transferuri.