Expert: Trebuie să fim creativi din punct de vedere juridic pentru a elibera statul din această captivitate (Revista presei)
-
29 Iulie 2019 09:43
”Republica Moldova a devenit un stat captiv cu foarte multă creativitate și în timp. Soluții gata scrise pentru a elibera Republica Moldova din această captivitate nu există. Deci, nici nu aveți cum să găsiți răspuns la întrebarea: ce este exact de făcut”, a subliniat directorul programului de drept al Fundației Soros-Moldova Victor Munteanu, la Europa Liberă. Potrivit lui, noțiunea de stat captiv ”este o noțiune strict politică, respectivul răspuns juridic la această noțiune nu există deocamdată. (…) trebuie să căutăm soluții pe potrivă, inclusiv să fim creativi din punct de vedere juridic pentru a elibera statul din această captivitate”, a subliniat Victor Munteanu.
Și tot la Europa Liberă, directoarea de programe la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, afirmă: ”Capturarea statului nu a avut loc doar cu ajutorul unor oameni din poziții cheie, au contribuit și oameni ordinari prin ne-denunțarea presiunilor”. Ea crede că declarația privind statul captiv ”poate fi utilizată pentru adoptarea unor soluții mult mai intrusive în independența a procurorilor, a judiciarului”.
”Justiție în era post Kroll. Studiu de caz: Vlad Plahotniuc și Ilan Șor”, titrează Ziarul de Gardă, care trece în revistă acțiunile autorităților împotriva celor doi actori politici, după dispariția lor din Republica Moldova. ”Organele de drept au aplicat sechestru pe bunurile companiei „Finpar Invest”, controlată de Vladimir Plahotniuc la un an și jumătate după ce au intrat în posesia documentelor din raportul Kroll 2, acolo unde apărea, în premieră, informația că firme afiliate politicianului sunt printre beneficiarii fraudei bancare. În această perioadă, Plahotniuc a înstrăinat o parte dintre cele mai luxoase proprietăți deținute de companiile sale pe teritoriul R. Moldova și a lichidat o altă companie care figurează în anexele din Kroll 2. Și în cazul lui Ilan Șor, organele de drept au aplicat sechestru pe companiile afiliate fostului primar de Orhei, după ce acesta a reușit să le înstrăineze”, notează jurnaliștii ZdG.
”Blocul ACUM – între ciocan și nicovală”, își intitulează Vlad Țurcanu un editorial pentru Cotidianul. Autorul observă că ”După ce, aflându-se în opoziție, au creat așteptări mari în societate, liderii Blocului ACUM se văd nevoiți, odată ajunși la putere, să domolească spiritele pe care tot ei le-au încins. Socotelile lor din stradă nu s-au potrivit în deplină măsură cu cele de la guvernare. La fața locului lucrurile arată altfel. Realitatea pe care o descriau ei în culori negre se dovedește acum și crudă pe deasupra. (…) După ce au ratat momentul prielnic de la început, renunțând la asaltul asupra instituțiilor care le sunt potrivnice, liderii Blocului trebuie să însușească din mers jocul politic pozițional. Pe acesta însă nu-l stăpânesc la fel de bine ca funcționarii din sistem și, în mod cert, nu ca partenerul lor obișnuit cu cotloanele puterii, Igor Dodon”, conchide Vlad Țurcanu.
La TV 8, fostul premier Ion Sturza susține că, la modul practic, președintele Igor Dodon nu ar putea să susțină sincer o reformă a justiției și venirea în fruntea Procuraturii Generale a unui șef integru. Fostul prim-ministru a amintit că Igor Dodon are vulnerabilitățile sale și el știe că astăzi, practic, a căzut în dizgrația Kremlinului. „El își dă seama că dacă lucrurile se mai setează, se mai curăță pe prima linie, o să fie întrebat și cum își finanțează partidul, și despre declarațiile lui făcute la camera ascunsă cu sponsorizările care vin din Federația Rusă, de la Miler (n.r Alexei Miler, președintele Gazprom din Rusia), despre activitatea familiei sale în Federația Rusă”, a subliniat Ion Sturza.
Portalul Moldova.org publică un reportaj din satul Novaya Jyzni (Viață Nouă), din raionul Râbnița, din stânga Nistrului, cu o populație de doar nouă persoane. ”Novaya Jyzni nu este o denumire întâmplătoare, ci o reflectare a viziunii constructorilor acestui sat asupra lumii. Societatea sovietică a fost subordonată unui singur scop iluzoriu - mișcarea către o viață mai bună”, notează jurnaliștii care relatează poveștile locuitorilor satului. ”Ludmila Danauță are 78 de ani. Jumătate de an în urmă, femeia și-a înmormântat soțul. Feciorii ei sunt la Moscova și rareori o vizitează. Locuiește în Novaya Jyzni din 1968. Este originară din Cunici, r. Florești, un sat de staroveri. Spune că, dacă ar locui în Cunici, ar merge și la biserică. „Aici nu avem nimic.”, spune femeia.