Expert: Situația din agricultură iese de sub control și vor exista mari probleme în sectorul industriei de prelucrare

  • 29 Aprilie 2020 16:22
Expert: Situația din agricultură iese de sub control și vor exista mari probleme în sectorul industriei de prelucrare

Securitatea alimentară a Rep. Moldova nu este pusă în pericol, chiar dacă recolta de grâu va scădea cu 40 la sută, anunță autoritățile. Între timp, experții nu sunt la fel de optimiști, iar unii cetățeni semnalează exporturi de grâu peste hotare. Detalii are Cristina Popușoi.

Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor, ne promit autoritățile. Deși seceta a afectat profund culturile agricole din sudul și parțial centrul Rep. Moldova, anunță premierul Ion Chicu.

„Din ceea ce mi s-a comunicat până acum, în primul rând, sunt afectate zonele din sud și din centru. Securitatea alimentară nu este pusă sub semn de întrebare, vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor, depinde de condițiile din următoarele săptămâni”.

Mai puțin optimiști ca guvernarea sunt unii experți, care consideră că roada mult mai puțină pe care vor mai reuși să o strângă agricultorii de pe câmpuri va duce și la o creștere a prețurilor în industria de prelucrare a cerealelor. Afectat va fi și sectorul zootehnic, atenționează expertul în politici economice de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

„Situația în agricultură este una dramatică. Cred că o situație de așa gen, Republica Moldova nu a avut din anul 2003. Seceta și înghețurile au afectat mereu agricultura, dar în anul 2020, situația practic iese de sub control. Agricultorii în acest an, vor întâmpina mari dificultăți, cred că recoltele vor fi mult mai mici decât cele afișate. Pe de altă parte, vor exista mari probleme în sectorul industriei de prelucrare”, a subliniat Viorel Chivriga.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău