Expert în probleme de securitate/ Europa Liberă: ”Guvernarea socialistă a închis ușa UE pentru R. Moldova, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor sociale” (Revista presei)

  • 03 Decembrie 2019 09:56
Expert în probleme de securitate/ Europa Liberă: ”Guvernarea socialistă a închis ușa UE pentru R. Moldova, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor sociale” (Revista presei)

Revista presei din 3 Decembrie 2019

Alexandru Cozer scrie în Cotidianul despre ”Favoarea lui Igor Dodon pentru cetățeanul dispărut Vladimir Plahotniuc”, cu referire la interviul oferit pentru agenția rusă TASS, în care președintele s-a arătat sigur că fostul lider al PDM s-ar afla în SUA. ”A spus că ar încerca să se „ascundă acolo pentru a obține azil ca să scape de extrădarea în Moldova” sau Rusia. Iar aici nu pot să nu mă întreb de ce a trebuit să pomenească Dodon Rusia în acest context? Dar nici măcar nu s-a oprit la asta. A mers mai departe, intrând în tot felul de teorii ale conspirației, precum că Plahotniuc ar fi „promis suport pentru Guvernul proeuropean al Maiei Sandu” și că ar fi fost utilizat „în lupta împotriva Rusiei” de către cei care l-au ajutat să fugă în America. Aceste declarații cad perfect pentru un avocat al lui Plahotniuc din SUA, într-un eventual proces prin care încearcă să-i obțină clientului său azilul politic în această țară. Un interviu oferit de președintele unui stat care solicită extrădarea, în agenția de presă oficială rusă, cu astfel de acuzații, e cadou de la… domnul Igor Dodon. Pentru că se știe că deja de mai mulți ani, dar în special după ce a fugit din Moldova, Plahotniuc joacă practic o singură carte, precum că ar fi vânat de Moscova, prezentându-se drept o victimă a regimului Putin”, notează autorul în Cotidianul.

Și tot despre Igor Dodon scrie Nicolae Negru, în Ziarul Național. El se referă la declarațiile acestuia făcute la recepția dată de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu ocazia Zilei Naționale a României, ”despre „frăția” pe care a descoperit-o brusc Dodon în relațiile cu românii de peste Prut și ce stă în spatele acestei incredibile „schimbări la față”, cum de a fost posibilă participarea sa la celebrarea Marii Uniri (acesta e sensul sărbătorii), pentru prima dată în cei trei ani de aflare în funcția de președinte. (…) Este clar pentru toată lumea ce îl animă în acest viraj retoric, nimeni nu pune preț pe sinceritatea lui preelectorală și nici nu e obligatoriu să fii sincer în politică, dar o anumită consecvență, bun-simț, un anumit grad de decență sunt necesare totuși, pentru a-ți asigura un minim respect, care să-ți permită exercitarea adecvată a funcției obținute în competiția electorală”, observă autorul. El mai subliniază că, de-a lungul timpului, Igor Dodon s-a „înarmat” cu românofobia propagandei comuniste sovietice, încercând să taie, în interesul Rusiei, cu cuțitul moldovenismului ascuțit și stimulat de Kremlin de-a lungul deceniilor, harta limbii române și a poporului român. Poate vreun politician român să treacă peste așa ceva? Asta ar trebui să știe Dodon înainte de a-l invita – a câta oară?- pe Iohannis la Chișinău”.

Igor Dodon a dezvăluit la TV8 că a avut o întâlnire în această vară cu actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, când a vrut să-l angajeze la Președinție, în calitate de consilier prezidențial pe domeniul juridic, dar că acesta a refuzat. Igor Dodon a dat asigurări că Alexandr Stoianoglo nu va fi influențat politic în munca sa la șefia Procuraturii Generale.

”În spatele cortinei se lucrează intens pentru a bloca orice inițiativă de apropiere de UE”, declară la Europa Liberă Dumitru Mînzărari, fost secretar de stat din ministerul apărării. Potrivit lui, guvernarea socialistă a închis ușa Uniunii Europene pentru R. Moldova, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor sociale de felul celor care au dus la căderea regimului Ianukovici din Ucraina vecină. Specialist în probleme de securitate, Dumitru Mînzărari avertizează în același interviu asupra riscului unor cedări importante în viitor în fața Rusiei, explicând de asemenea ce crede el că urmărește guvernarea socialistă prin intenția de a deschide mai multe aeroporturi internaționale în R. Moldova. ​

Premierul Ion Chicu dă asigurări că gazoductul Iași – Ungheni va fi finalizat și dat în exploatare în anul 2020. Asta deși acesta putea fi construit în maxim 2 ani, și nu în 10, spune prim-ministrul la TVR Moldova. „Acest gazoduct ne-ar prinde foarte bine în situații de criză. Altceva- capacitatea acestui gazoduct nu este suficient pentru a aproviziona țara cu tot necesarul de gaze naturale. Dar oricum, un plus de securitate energetică și eu vă asigur că la anul va fi finalizat, fără politică”, a declarat Ion Chicu la TVR MOLDOVA.

Dacă o femeie a fost hărțuită sexual, atunci ea ajunge a fi considerată vinovată. Dacă a fost bătută sau violată – ea a provocat agresorul. Dacă divorțează, înseamnă că ea nu a putut păstra familia. (…) Ziarul de Gardă a discutat cu mai multe femei care, fie lucrează în sistemul judiciar, fie s-au intersectat cu acest sistem din R. Moldova, despre felul în care sunt văzute și analizate corpul și comportamentul lor, dar și despre cum sunt perpetuate stereotipurile existente în R. Moldova cu privire la femei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău