Expert, despre ce ar trebui să investigheze BNM pe piața valutară

  • 10 Septembrie 2018 12:05
Expert, despre ce ar trebui să investigheze BNM pe piața valutară

Expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține, într- analiză, că Banca Națională a Moldovei, dar și alte structuri ale statului ar trebuie să investigheze cine sunt jucătorii de pe piața valutară din R.Moldova, deoarece situația din prezent amintește de cea din perioada 2006-2009.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cea ce urmează să fie investigat este cine sunt cei care creează exces de valută pe piața valutară și exces de lei pe piața financiară. „Situația din prezent amintește perioada 2006-2009, când am asistat la același tablou, intrări de valută în țară, surplus de lichidități și procurări masive de valută în preajma alegerilor. Atunci Banca Națională a Moldovei a consumat 1/3 din rezervele sale valutare”, a afirmat economistul pe blogul său.

Expertul a menționat că cele 3 bănci lichidate (Banca de Eeconomii a Moldovei, Banca Socială și Unibank) au oferit o informație utilă pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în sistemul bancar moldovenesc. Este vorba de faptul că mai mult de jumătate din depozitele din acele 3 bănci erau deținute de mai puțin de 8 mii de persoane, mărimea medie a depozitelor cărora era de 500 mii lei. „Piața financiară și valutară este opacă, concentrată și dependentă de un număr restrâns de persoane. Comportamentul jucătorilor pe piața valutară și a depozitelor bancare nu seamănă cu cel al unui gasterbeiter, care aduce valută acasă o schimbă în lei și o depune în bănci. Cel mai probabil avem de-a face cu un grup de persoane, care intervin pe piața valutară și cea bancară, iar comportamentul lor seamănă cu cel al investitorilor care sunt siguri de recuperarea investiției”, a subliniat Veaceslav Ioniță. 

Astfel, reprezentantul IDIS „Viitorul” susține că cine și câți sunt cei care „joacă” pe piețele valutare și financiare trebuie să fie subiect de investigație nu doar pentru BNM, dar și pentru alte structuri ale statului, menționăm că a mai făcut un apel similar în 2007. 

BNM a majorat, la 4 septembrie, norma rezervelor obligatorii pentru depozitele atrase în lei până la nivelul record pentru Moldova de 42,5%. Veaceslav Ioniță susține că factorii care au dus la această decizie sunt creșterea accelerată a depozitelor în lei în sistemul bancar, gradul redus de creditare a economiei și surplusului de valută pe piața valutară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău