Exercițiul de teren „EURO-MED-REACT” 2023 s-a încheiat. Salvatorii din Republica Moldova și alte 6 țări au lichidat dezastre simulate

  • 14 Iulie 2023 14:39
Exercițiul de teren „EURO-MED-REACT” 2023 s-a încheiat. Salvatorii din Republica Moldova și alte 6 țări au lichidat dezastre simulate

Exercițiul de teren „EURO-MED-REACT” 2023 a luat sfârșit. Timp de 36 de ore, 147 de pompieri și salvatori din  Republica Moldova, Republica Cehă, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, au lucrat de comun pentru a-și îmbunătăți capacitățile de răspuns ale forțelor protecției civile împotriva amenințărilor chimice, biologice, radioactive și nucleare și a dezastrelor naturale. 

În cadrul ceremoniei oficiale, care a fost onorată de prezența Consorțiului pentru implementarea proiectului Uniunii Europene EURO-MED-REACT și reprezentanții  Ambasadelor și misiunilor străine acreditate la Chișinău, a fost menționată importanța exercițiilor în procesul de aderare la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne. 

Oficialii au calificat realizarea acestuia la un înalt nivel, conform procedurilor operaționale și standardelor de intervenție europene, apreciind cooperarea fructuoasă și schimbul de experiență între țări.  

MAI notează că acțiunile reprezintă o continuitate a demersului Republicii Moldova de aderare la cea mai puternică rețea internațională de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor și răspunsului la ele.

Amintim că marți, 11 iulie, în țara noastră au ajuns 147 de reprezentanți ai echipelor de salvatori din Cehia, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina. Participanții au conlucrat cu experții din Echipa de protecție civilă a UE.

Aplicațiile s-au desfășurat în perioada 12-13 iulie, în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, în baza de operațiuni a Centrului Republican de Instruire al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Exercițiul de teren are la bază simularea lichidării situațiilor excepționale condiționate de condițiile meteorologice extreme, care provoacă accidente chimice, biologice, radioactive și nucleare (CBRN). Aplicațiile prevăd activarea simulată a Mecanismului de Protecție Civilă al UE prin care R. Moldova solicită asistența externă.

De menționat că recent Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a aprobat, printr-un decret special, semnarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău