FOTO | Start Exercițiului de teren „EURO-MED-REACT” 2023. Salvatorii din Republica Moldova și alte 6 țări vor lichida dezastre simulate

  • 12 Iulie 2023 13:40
FOTO | Start Exercițiului de teren „EURO-MED-REACT” 2023. Salvatorii din Republica Moldova și alte 6 țări vor lichida dezastre simulate

Astăzi a fost dat startul Exercițiului de teren „EURO-MED-REACT” 2023. La acesta participă echipe de salvatori din Cehia, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, care pe parcursul a 36 de ore, în condiții de zi și noapte, vor activa pentru lichidarea unor dezastre simulate, cum ar fi incendii, accidente chimice, accidente de circulație cu victime multiple, transmite MOLDPRES.

Aplicațiile se desfășoară în perioada 12-13 iulie, în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, în baza de operațiuni a Centrului Republican de Instruire al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Exercițiul de teren are la bază simularea lichidării situațiilor excepționale condiționate de condițiile meteorologice extreme, care provoacă accidente chimice, biologice, radioactive și nucleare (CBRN). Aplicațiile prevăd activarea simulată a Mecanismului de Protecție Civilă al UE prin care R. Moldova solicită asistența externă.

În seara zilei de ieri în țara noastră au ajuns 147 de reprezentanți ai echipelor de salvatori din Cehia, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Ucraina. Participanții vor conlucra cu experții din Echipa de protecție civilă a UE.

Astfel, în perioada desfășurării exercițiului, angajații IGSU în comun cu toate instituțiile responsabile în procesul de gestionare a situațiilor de criză din R. Moldova își vor exersa capacitățile de răspuns la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență, conform procedurilor stabilite. De asemenea, în cadrul exercițiului vor fi simulate situații tactice la lichidarea incendiilor forestiere, producerea incendiului într-un bloc de locuit, extragerea persoanelor blocate în autovehiculele în urma prăbușirii unui tunel, precum și accidente CBRN la obiective industriale și în urma unui accident feroviar.

Exercițiul va fi evaluat de observatori internaționali, care fac parte din echipa de management a proiectului, iar rezultatele evaluării finale vor facilita armonizarea procedurilor de răspuns și de gestionare a crizelor din R. Moldova și UE.

Proiectul EURO-MED-REACT reprezintă o inițiativă finanțată de UE și urmărește îmbunătățirea capacităților forțelor protecției civile împotriva amenințărilor CBRN și a dezastrelor naturale și alinierea Moldovei și Ucrainei la Mecanismul UE de Protecție Civilă.

 

img23005542

img23005542

img23005542

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău