EXCLUSIV. ”Sper ca Republica Moldova să devină un adevărat lider”

  • 27 Mai 2015 09:27
EXCLUSIV. ”Sper ca Republica Moldova să devină un adevărat lider”

Republica Moldova nu se îndepărtează de Vest și ar putea redeveni exemplul de succes al Parteneriatului Estic.

Accelerarea implementării reformelor pe care țara noastră și le-a asumat prin semnarea Acordului de Asociere și eradicarea corupției, sunt principalele aspecte asupra cărora Chișinăul ar trebui să-și concentreze eforturile până la următorul summit al Parteneriatului Estic. Sunt câteva dintre concluziile unei mese rotunde  organizate de către Institutul Cultural Român și Centrul pentru Politici Europene la Bruxelles.

La Summitul de la Riga Republica Moldova a venit ca țara care conduce în Parteneriatul Estic la capitoul inițiative adoptate, acest titlu nu i-a fost luat și ar trebui să fie menținut, a declarat la finalul reuniunii în exclusivitate pentru Radio Chișinău, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

” Încurajez Republica Moldova să continue acest parcurs pentru a obține rezultate mai bune. În așa fel încât la următorul summit, care ar putea avea loc în 2017 sau 2018, să vină cu o altă calitate a reformelor implementate, cu progrese clare în toate domeniile: politic, social și economic. Regiunea are nevoie de lideri și sper ca Republica Moldova să devină un adevărat lider, o țară care să arate o directivă clară de urmat pentru celelalte state”, a declarat Petras Austrevicius.

Declarația adoptată la Riga reprezintă un compromis bun pentru Republica Moldova care nu va renunța la discursul privind necesitatea oferirii unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană, a menționat la rândul său,  ambasadorul Republicii Moldova la Chișinău, Eugen Caras.

”Ceea ce ne oferă acum Acordul de Asociere și Zona de liber Schimb este suficient de ambițios pentru a ne dezvolta ca parteneri cu Uniunea Europeană, atât politic cât și economic, commercial, restul vom vedea în dependență de evoluțiile interne în statele membre, sentimentele de pro-extindere în continuare”, a declarat Eugen Caras.

În opinia Expertului de la Institutul pentru Studii de Securitate al UE, Nicu Popescu, Republica Moldova depune prea puțin ”efort politic și administrativ” pentru impelmentarea Acordului de Asociere. Potrivit lui Nicu Popescu, Republica Moldova a pierdut mult din imagine în ultimul an

”Credibilitatea Moldovei în ultimul an a scăzut fără precedent. Republica Moldova este într-o criză de imagine în Uniunea Europeană.  Acest lucru s-a întâmplat din cauza situației interne, în primul rând din cauza proliferării corupției, incapacității de a lupta cu corupția, or acest lucru duce iarăși la problema nereformării justiției. În aceste condiții credibilitatea guvernării, atât față de proprii cetățeni cât și față de partenerii externi, este aproape de zero”, a declarat Nicu Popescu.

România rămâne în continuare a fi un partener stabil și avocat fidel al Republicii Moldova în drumul spre UE cponsideră directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea.

”Dacă oamenii din Moldova se așteaptă ca Republica Moldova să se integreze în următorii cinci ani, nu se va întâmpla acest lucru. În următorii 15 ani, eu cred ca este posibil cu condiția să nu se întâmple ceva catastrofal în regiune. Adică dacă Rusia reușește să destabilizeze situația și ajunge până în Transnistria atunci va fi foarte greu de menținut traiectoria europeană a Republicii Moldova. Dar altfel, doar pe traiectoria internă, Moldova se mișcă încet, se mișcă ezitant, dar se mișcă”, a declarat Cristian Ghinea.

Sub genericul ”Republica Moldova după summitul de la Riga”, la masa rotundă au participat membri ai Parlamentului și Comisiei Europene, ambasadori ai diferitor țări și organizații acreditați la Uniunea Europeană, analiști de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din alte state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău