EVZ: Ucraina are tot interesul să țină sub monitorizare atentă ceea ce se petrece în regiunea transnistreană (Revista presei)
-
19 Aprilie 2018 09:40
În ediția de astăzi, 19 aprilie, a Ziarului de Gardă citiți despre procurorii „ajutați” de părinți cu donații de milioane de lei, despre salariile, afacerile și averile președinților de raioane în 2017 și cum fundația de binefacere a primei doamne, Galina Dodon, se autodeclară „apolitică”, în timp ce donațiile acesteia sunt împărțite de membrii PSRM.
Tot din Ziarul de Gardă aflați cine sunt și ce averi au candidații înscriși în cursa electorală pentru alegerile primarului de Chișinău
Hidrocentrale pe Nistru: Comisia creată de Guvern nu garantează protecția râului – susține aceeași publicație.
„Gura păcătosului adevăr grăiește! – titrează Evenimentul Zilei, comentând declarația lui Igor Dodon în timpul întâlnirii cu A. Lukașenko. Vorbind în numele tuturor, acesta și i-a spus liderului de la Minsk, numit și „ultimul dictator al Europei”, că și majoritatea cetățenilor moldoveni și-ar dori să trăiască în dictatură. „Eu aș vrea să avem așa o dictatură în agricultură, în economie, în sfera socială. Și, credeți-mă, majoritatea cetățenilor tot așa ar vrea, pentru că Belarusul ocupă poziții mai bune în rating-urile economice internaționale”, a declarat Igor Dodon.
Evenimentul Zilei analizează și relația Kiev-Chișinău, notând că probleme de securitate regionale, precum și venirea în fotoliu de președinte al lui Petro Poroșenko, crescut pe malurile Nistrului la Tighina și vorbitor de română, au schimbat un pic dinamica acestor relații. Autorul subliniază că ambele țări au nevoie una de cealaltă, în contextul unui ghimpe mic, dar problematic, ce stă și el amenințător în coasta Ucrainei.
Cu probleme în estul țării, Ucraina are tot interesul să țină sub monitorizare atentă ceea ce se petrece în regiunea separatistă Transnistria. Evenimentul Zilei apreciază că și controlul comun la frontiere, precum și liberalizarea transportului terestru și aerian, pot oferi noi posibilități de dezvoltare a relației bilaterale, cu precădere în zona economică.
„Profesionalizarea Armatei în Republica Moldova nu va fi realizată prea ușor, titrează Evenimentul Zilei care publică o analiză despre capabilitățile de apărare ale Republicii Moldova. Partidul Democrat din Moldova declară că introducerea unui serviciu militar profesionist pe bază de contract va pregăti mai bine țara să facă față provocărilor regionale ale Rusiei, dar, fără planuri imediate de creștere a cheltuielilor de apărare, ideea ar putea fi mai mult despre votul alegătorilor decât o reformă reală, scrie publicația, amintind că R. Moldova va organiza alegerile parlamentare în această toamnă, iar Partidul Democrat pro-occidental dorește să se mențină la putere.
Promisiunile de abordare a problemelor din armată, una dintre cele mai de încredere instituții publice, ar putea aduce beneficii electorale. "Profesionalizarea armatei naționale necesită resurse financiare enorme, dar în 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date, Moldova a avut cel mai mic buget de apărare pentru orice țară din regiune (0,4% din PIB-ul său). În acest an, Moldova a bugetat pentru armată circa 628,9 milioane de lei (aproximativ 31 milioane de euro), cu 10% mai mult față de 2017, însă majoritatea acestor bani acoperă doar salarii, hrana și echipamentele de bază, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Nu există fonduri pentru arme noi sau muniții”, scrie EVZ.
„Proiectul „Prima Casă” – mai mult electoral decât social – titrează portalul economic Mold-street. Proiectul ”Prima Casă” este probabil unul dintre cele mai așteptate programe de stat, care, lansat în ajunul alegerilor parlamentare, ar putea deveni un cal troian al partidului de guvernare, comentează publicația. Comparat, însă, cu creditele imobiliare care există în prezent în Republica Moldova, acest proiect pare a fi elaborat mai mult pentru a atrage voturi decât să ofere o șansă reală la spațiu locativ celor cu venituri modeste”, scrie Mold-street.