Europarlamentara Sandra Kalniete | Țările baltice îşi propun să obțină o condamnare internaţională a regimului criminal al URSS

  • 26 Martie 10:37
Europarlamentara Sandra Kalniete | Țările baltice îşi propun să obțină o condamnare internaţională a regimului criminal al URSS EPP Group

Europarlamentara leton Sandra Kalniete susţine că Rusia continuă să nege pagubele provocate de ocupația sovietică a țărilor baltice, afirmând în mod fals că URSS a avut o importantă contribuție la economia Letoniei, Lituaniei și Estoniei.

Potrivit politicianului, țările baltice intenționează să obțină o condamnare internaţională a regimului sovietic. "La 80 de ani de la ocuparea țărilor baltice, Rusia continuă să nege acest fapt și răspândeşte informaţii false despre mari investiții în economiile acestor țări. Într-o cooperare trilaterală, țările baltice îşi propun să obțină o condamnare internaţională a regimului criminal al URSS" - a afirmat Kalniete, care a participat recent la o conferință a unor grupuri de istorici și avocați din țările baltice, care au discutat despre consecințele regimului de ocupație și despre necesitatea de a evalua amploarea pierderilor provocate de URSS.

Potrivit portalului de ştiri LSM, experţii prezenţi la conferință au atras atenţia că noua generaţie, care nu a cunoscut anii de ocupație sovietică sau a prins doar sfârșitul acelei perioade, obişnuieşte să distribuie pe reţelele de socializare videoclipuri și fotografii care "romanţează anii URSS". "Îşi amintesc, de exemplu, de înghețata ieftină, dar nu și de lipsa acesteia" - au subliniat experţii, care consideră că "aceste amintiri romantice nu apar pe Internet dintr-o pură întâmplare, tinerii fiind manipulați în mod intenționat în legătură cu viața din Uniunea Sovietică".

Unul dintre mesajele false auzite adesea pe canalele de propagandă este legat de valoarea subvențiilor acordate de URSS, însă istoricul Gatis Krūmiņš subliniază că Letonia, de exemplu, a plătit impozite uriașe Uniunii Sovietice și a primit înapoi, sub formă de subvenții, doar o mică parte din cotizaţie. "Cu toate acestea, canalele de propagandă încearcă să convingă societatea că situaţia a fost cu totul alta" - a remarcat istoricul.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9,42 °C
ceață
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Fri
15 °C
Sat
17 °C
Sun
16 °C
Mon
16 °C
Tue
17 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 0.0943
USD 17.4143 -0.0511
RON 4.0695 0.0197
UAH 0.7026 -0.0008
RUB 0.2721 0.0003
Arhivă Radio Chișinău