Europarlamentara Sandra Kalniete | Țările baltice își propun să obțină o condamnare internațională a regimului criminal al URSS
-
26 Martie 2019 10:37
Europarlamentara leton Sandra Kalniete susține că Rusia continuă să nege pagubele provocate de ocupația sovietică a țărilor baltice, afirmând în mod fals că URSS a avut o importantă contribuție la economia Letoniei, Lituaniei și Estoniei.
Potrivit politicianului, țările baltice intenționează să obțină o condamnare internațională a regimului sovietic. "La 80 de ani de la ocuparea țărilor baltice, Rusia continuă să nege acest fapt și răspândește informații false despre mari investiții în economiile acestor țări. Într-o cooperare trilaterală, țările baltice își propun să obțină o condamnare internațională a regimului criminal al URSS" - a afirmat Kalniete, care a participat recent la o conferință a unor grupuri de istorici și avocați din țările baltice, care au discutat despre consecințele regimului de ocupație și despre necesitatea de a evalua amploarea pierderilor provocate de URSS.
Potrivit portalului de știri LSM, experții prezenți la conferință au atras atenția că noua generație, care nu a cunoscut anii de ocupație sovietică sau a prins doar sfârșitul acelei perioade, obișnuiește să distribuie pe rețelele de socializare videoclipuri și fotografii care "romanțează anii URSS". "Își amintesc, de exemplu, de înghețata ieftină, dar nu și de lipsa acesteia" - au subliniat experții, care consideră că "aceste amintiri romantice nu apar pe Internet dintr-o pură întâmplare, tinerii fiind manipulați în mod intenționat în legătură cu viața din Uniunea Sovietică".
Unul dintre mesajele false auzite adesea pe canalele de propagandă este legat de valoarea subvențiilor acordate de URSS, însă istoricul Gatis Krūmiņš subliniază că Letonia, de exemplu, a plătit impozite uriașe Uniunii Sovietice și a primit înapoi, sub formă de subvenții, doar o mică parte din cotizație. "Cu toate acestea, canalele de propagandă încearcă să convingă societatea că situația a fost cu totul alta" - a remarcat istoricul.
Sursa: Rador