Europarlamentar: Cetățenii R. Moldova au demonstrat afinitate față de valorile lumii libere, refuzând să cedeze șantajului Rusiei pe care l-a exercitat prin mijloace, economice hibride sau militare
-
04 Octombrie 2023 12:37
Europarlamentarul din România, Cristian Terheș, membru al Grupuluii Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a susținut ieri, 3 octombrie, în cadrul dezbaterilor organizate în plenul Parlamentului European privind drumul european al Rep. Moldova, un discurs în care a făcut trimitere la istoria tragică a teritoriului dintre Prut și Nistru. Oficialul s-a referit la Pactul Ribbentrop-Molotov prin care spațiul dintre Prut și Nistru a fost răpit de Rusia din trupul României iar populația băștinașă supusă politicilor de deznaționalizare precum foamete, deportări și crime în masă, transmite Radio Chișinău.
„Pactul samavolnic Ribbentrop-Molotov semnat de către Hitler și Stalin, o bună bucată din teritoriul de est al României a fost anexat în 1940 de Uniunea Sovietică devenind Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. O dată cu spargerea Uniunii Sovietice aceasta republică și-a proclamat independența. Însă Rusia nu a lăsat-o din gheare pentru a-și urma propriul destin spre libertate. În Rep. Moldova Rusia și-a brevetat anexările hibride și au devenit ulterior cunoscute conflictele înghețate, prin folosirea regiunii transnistrene ca model.
Înainte ca Vestul să conștientizeze recent cum se realizează aspirațiile imperialiste ale Rusiei, cetățenii Rep. Moldova au simțit acest lucru din 1940, fiind victime sistematice ale înfometării, deportării și crimelor în masă făcute de ocupanții sovietici.
Deși granița legală a UE în Est, se oprește în prezent ca urmare a perpetuării efectului Pactului Ribbentrop - Molotov, la frontiera dintre România și Rep. Moldova, locul natural al acesteia este în UE alături de România.
Cetățenii Rep. Moldova au demonstrat afinitate față de valorile lumii libere, refuzând să cedeze șantajului Rusiei pe care l-a exercitat prin mijloace, economice hibride sau militare.
Solicit, prin urmare, Comisiei Europene să sprijine în continuare integrarea Rep. Moldova și începerea negocierilor de aderare”, a declarat europarlamentarul.
Joi, 5 octombrie, Parlamentul European va vota o rezoluție care va face bilanțul parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană.
Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații au dezbătut ieri, 3 octombrie, cu Comisia și Consiliul ultimele evoluții din Republica Moldova.