Ziarul Național/ Nicolae Negru: La mulți ani, România! Un efort intelectual îi așteaptă și pe românii de dincoace de Prut, care își conștientizează și își asumă românismul, care știu că Ziua Marii Uniri, e și parte din istoria lor (Revista presei)
-
30 Noiembrie 2020 12:52
Revista presei - 30 noiembrie.
„La mulți ani, România!” titrează Ziarul Național. Mâine, e 1 decembrie, poate singura zi în care românii își temperează pornirile critice și își amintesc cuvinte frumoase care pot fi legate de numele propriu România, scrie jurnalistul Nicolae Negru. Acesta observă că până și stataliștii, dacă sunt sinceri cu ei, recunosc că viitorul Republicii Moldova e imposibil fără România. „ Un efort intelectual îi așteaptă și pe românii de dincoace de Prut, care își conștientizează și își asumă românismul, care știu că Ziua Marii Uniri, e și parte din istoria lor, ei dorindu-și o relație mai strânsă între ambele state românești, care să culmineze cu reunificarea R. Moldova cu România”, observă Nicolae Negru.
„Despre COVID. În alte culori…” scrie fostul ministru al sănătății, Ala Nemerenco pe anticoruptie.md. Ea susține că nu mai funcționează protocoalele și fiecare se descurcă așa cum poate. Fostul ministru al Sănătății spune că majoritatea celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 se tratează acasă, consultând medici care au experiență de tratament COVID. În statistici ei nici nu figurează.
„O organizare care menține o diagnosticare slabă, monitorizare și mai slabă, de contacți nu prea se mai ocupă nimeni, locurile de spital au ajuns la limită, personal medical iritat, obosit, pacienți în panică”, opinează fostul oficial de la Ministerul Sănătății.
Gazeta de Chișinău se întreabă când vor ajunge în Republica Moldova primele vaccinuri anti-covid-19. Jurnaliștii citează un răspuns oficial al Ministerului Sănătății, potrivit căruia Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020 cu o scrisoare privind intenția de achiziționare a vaccinului anti-COVID-19. Astfel că accesul la vaccinuri va fi egal pentru toate țările, inclusiv pentru Republica Moldova, și vor ajunge aici odată ce acestea vor fi dezvoltate.
Deschide.md îl citează pe deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, care critică proiectul de lege al socialiștilor ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R. Moldova. Parlamentarul susține că PSRM își dorește să bage cetățenii într-un nou război cultural - lingvistic.
„Pare evident că PSRM își dorește să ne bage într-un nou război cultural - lingvistic, sperând astfel să recapete atenția sponsorilor săi de la Kremlin, cu prețul sfidării normelor și ordinii constituționale, care au creat de-a lungul ultimelor 3 decenii un model de construcție a statului pe modelul unei majorități naționale formatoare ale statului”, comentează deputatul Platformei DA.
Europa Liberă face o paralelă între educația sanitară și cea civică. Într-un interviu intitulat „Crimă, pedeapsă și drepturile omului”, experta Rodica Gramma spune că așa cum oamenii au ajuns să înțeleagă că e elementar să se spele pe mâini în vreme de COVID, tot așa trebuie să învețe și noțiunile elementare de drept.
„Un copil trebuie să știe, din școală, că atunci când un polițist îți adresează anumite acuzații să zicem, nu trebuie să începi să-l înjuri sau să te arunci cu pumnii fiindcă polițistul acesta are și niște drepturi. Drepturile acestea ar însemna că la un moment dat tu poți să fii supus forței și atunci el trebuie să cunoască aceasta”, opinează experta.