Europa Liberă/ Iulian Ciocan: „Voronin l-a numit trădător nu o dată pe fostul discipol Dodon, dar se vede că unioniștii și Maia Sandu au devenit într-atât de periculoși, încât Voronin și Dodon nu mai au încotro” (Revista presei)

  • 12 Mai 2021 09:25
Europa Liberă/ Iulian Ciocan: „Voronin l-a numit trădător nu o dată pe fostul discipol Dodon, dar se vede că unioniștii și Maia Sandu au devenit într-atât de periculoși, încât Voronin și Dodon nu mai au încotro” (Revista presei)

Revista presei - 12 mai 2021.

Dodon și Voronin au bătut palma. În alegerile din 11 iulie, socialiștii și comuniștii vor forma un bloc electoral”, titrează Adevărul. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, s-au întâlnit pentru prima oară marți, 11 mai, după câțiva ani în care cei doi au fost certați și s-au atacat reciproc. Liderii celor două partide au ajuns la un numitor comun cu privire la crearea unui bloc electoral. Întrevederea dintre Voronin și Dodon s-a desfășurat în contextul negocierilor dintre PSRM și PCRM privind formarea unui bloc electoral, a anunțat socialistul Vlad Bătrîncea, care a mai anunțat că blocul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie ar urma să se numească „Socialiștii și Comuniștii”, notează sursa citată.

Iar Cotidianul precizează: „Nu e decizie finală”, citând-o pe membra a Comitetului Central al PCRM, Elena Bodnarenco. „Plenul Comitetului Central PCRM a aprobat decizia de a trece de la formatul consultărilor la formatul negocierilor”, a declarat aceasta. Bodnarenco a precizat că la această etapă încă nu a fost semnat niciun document.

Scriitorul Iulian Ciocan se referă la același subiect, în tableta sa pentru Europa Liberă.Se pare că frica de înfrângere a lui Dodon e atât de mare, încât liderul socialist se agață acum de orice pai care îi iese în cale. Asemenea schimbări de macaz rar se întâmplă în viața de zi cu zi, darămite în politică. Și totuși minunea s-a produs. După zece ani de răceală, de învinuiri reciproce, comunistul Voronin și socialistul Dodon se gândesc să lupte împreună împotriva unioniștilor în alegerile din iulie. În acest răstimp, Voronin l-a numit trădător nu o dată pe fostul discipol Dodon, nu o dată l-a luat în derâdere pe Dodon, dar se vede că unioniștii și Maia Sandu au devenit într-atât de periculoși, încât Voronin și Dodon nu mai au încotro”, conchide autorul.

Ziarul Național reține declarațiile făcute de fostul lider al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, la N4. Acesta a ținut să-l taxeze pe liderul interimar al PLDM, Alexandru Bujorean, care, fără a fi împuternicit de partid, a discutat cu „Partidul Schimbării”, condus de Ștefan Gligor, despre o formulă de participare în alegerile parlamentare anticipate. În opinia lui Filat, PLDM ar trebui să meargă în aceste alegeri într-un bloc cu Platforma Demnitate și Adevăr. „Noi puteam și aveam tot dreptul să refacem blocul ACUM. Din păcate, cei din Platforma DA nu doresc acest lucru. Ceea ce ne-au propus ei este umilitor pentru noi”, a spus Filat.

Vaccinarea este un proces continuu. Este important să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Tatiana Zatâc, la TVR Moldova. Tatiana Zatâc a menționat că, în special, trebuie vaccinate categoriile de persoane care intră în contact cu multe alte persoane, dar că normele impuse de autorități trebuie respectate în continuare. Potrivit acesteia, se duc negocieri pentru procurarea la preț preferențial de vaccinuri pe platforma COVAX. „Sunt mai multe etapte de negocieri. Deja există anumite înțelegeri la acest capitol, de procurare a vaccinurilor”, a spus Tatiana Zatâc, care a mai menționat că, după vaccinarea cu ambele doze, se eliberează un certificat de vaccinare.

Moldova.org oferă detalii despre lansarea treptată a celei de-a treia etape de vaccinarea anti-Covid. Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a anunțat că au fost aprobate 14 noi contingente de persoane din etapa trei de vaccinare împotriva COVID-19. Între timp, Chișinăul a trecut deja la cea de-a treia etapă. Ministerul Sănătății afirmă că ultima etapă de vaccinare se poate lansa și la nivelul altor autorități locale, acolo unde au fost vaccinate persoanele care s-au încadrat în primele două etape, notează sursa citată.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău