Europa Liberă | Diaspora contează și ar putea să facă o diferență destul de mare în această campanie electorală (Revista Presei)

  • 27 Mai 2021 09:47
Europa Liberă | Diaspora contează și ar putea să facă o diferență destul de mare în această campanie electorală (Revista Presei)

Diaspora contează și ar putea să facă o diferență destul de mare în această campanie electorală, scrie Europa Liberă, citând-o pe Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” din București.

Experta opinează că este o campanie electorală destul de agresivă, dar partea cea mai tristă a acestei campanii electorale este faptul că se merge în continuare pe acuzații reciproce, se merge pe o luptă artificială între Est și Vest și nu discutăm despre proiecte electorale, despre platforme electorale. Angela Grămadă observă că fiecare partid susține că nu este importantă platforma electorală, fiindcă puțină lume se uită în conținutul acestora și încearcă să mizeze mai mult pe listele electorale, pe locul unor personalități pe care le-ar aduce în formațiunea politică pentru a susține, practic, mesajul pe care-l adresează liderii acestor formațiuni, însă fără a veni cu proiecte electorale concrete.

Portalul anticoruptie.md scrie despre liderii secesioniști de la Tiraspol, care se arată indignați de controalele „riguroase” de la Aeroportul Internațional Chișinău. Citat de jurnaliști să comenteze declarațiile pretinsului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, expertul în diferendul transnistrean Ion Leahu a declarat că reprezentanții Tiraspolului nu au calitatea să pretindă la privilegii la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Nu poate un reprezentant al unui regim secesionist să pretindă la avantaje în comparație cu alți cetățeni ai Republicii Moldova la controlul de la trecerea frontierei de stat. Nu poate să fie admis niciun privilegiu, chiar și contra bani. Deseori se spune, dacă ei plătesc, li se permite să plătească prin zona VIP. Nu trebuie permis, el nu e VIP, el e secesionist.” , opinează Ion Leahu.

Agenția de presă IPN reține declarația expertului în energetică Sergiu Tofilat, care susține că majorarea prețurilor la carburanți are acoperire politică. Acesta a declarat la o emisiune de la Jurnal TV că problema este nu doar că petroliștii se înțeleg între ei, ci faptul că ei sunt în cârdășie cu Consiliul Concurenței și au acoperire politică. „În februarie 2020, Dodon s-a întâlnit cu 3 dintre principalii petroliști, la comisia parlamentară petroliștii au recunoscut că s-au înțeles ca până la prezidențiale să nu fie schimbat prețul. Este o încălcare gravă. Codul penal prevede că înțelegerile de cartel se sancționează penal”.

Mold-street publică o reacție a Fincombank, în care se spune că membrii familiei lui Vladimir Voronin nu dețin calitatea de acționari ai băncii. Reacția survine după ce publicația a scris liderul comuniștilor Vladimir Voronin, și cap de listă a candidaților blocului comuniștilor și socialiștilor pentru alegerile din iulie, și-a majorat de 12 ori cota sa în capitalul Fincombank.  Acesta ar fi ajuns să dețină 44 de mii de acțiuni la această bancă.

Ziarul de Gardă publică o anchetă despre cum în ultimii ani, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale „Chișinău-Gaz”, care este cea mai importantă subdiviziune a SA „Moldovagaz”, a acumulat venituri modeste, din cauza activităților auxiliare nereglementate. Deși întreprinderea are capacitate deplină de execuție, având birou de proiectare și secție de montare, lucrările care ar trebui efectuate în exclusivitate de „Chișinău-Gaz”, au ajuns să fie efectuate de firme afiliate unor foști sau actuali șefi din cadrul întreprinderii. Agenții economici privați obțin zeci de milioane de lei din proiecte care ar fi putut fi implementate de operatorul de distribuție de gaze naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău