Eurodeputat: R.Moldova ar trebui să fie condusă de altfel de lideri, nu doar de unii care să vorbească despre neutralitate. Nimeni nu va lua neutralitatea Moldovei (Revista presei)
-
29 Ianuarie 2020 09:40
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a reconfirmat pentru Cotidianul că, aproape în fiecare săptămână, au loc discuții între primele trei persoane în stat, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu, și reprezentanți din conducerea Partidului Democrat. Invitat la emisiunea Cotidianul LIVE, Diacov a dezvăluit că discuțiile au loc la Parlament, iar din partea PD participă el, Pavel Filip și Alexandru Jizdan. „Vine domnul Chicu și domnul Dodon la Parlament și discutăm.
E un lucru absolut normal, nu trebuie să ne mire și să ne înverșunăm. […] Care-i problema?”, s-a întrebat Diacov, sugerând că democrații trebuie să discute „strategiile și probleme” cu Guvernul pe care l-a votat. Întrebat dacă vede o coaliție cu deputații blocului ACUM, democratul a afirmat că „teoretic e posibil orice”.
Fostului procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, care este, de altfel, fratele democratului Dumitru Diacov, afirmă la N4 că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, i-ar fi recunoscut că ar fi plătit 2 000 000 de euro pentru funcția de procuror general în anul 2009. Această marturisire, spune Diacov, a fost făcută de Plahotniuc în cadrul unei discuții dintre cei doi, transmite Ziarul Național. „Eu nu cred că Plahotniuc este atât de darnic. Da, el mi-a zis că a dat 2 000 000 de euro pentru funcția de procuror general”, a declarat Ion Diacov.
Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat pentru Ziarul de Gardă, că dosarul în care este vizat este politic și „absolut aberant, care a fost deja în investigații acum vreo patru ani și clasat”. Fiind bănuit că ar fi încercat să ofere mită unui politician, Sîrbu afirmă că el, ca jurist, „având experiență”, nu și-ar putea permite să facă „asemenea acțiuni” și că este „absolut ireală această chestie”. „Este vorba despre un denunț absolut fals al unui fost coleg, al unui coleg, politician, cu care ne cunoaștem de foarte mulți ani. N-am înțeles din ce cauză a făcut-o”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Dosarul penal pentru corupere a unei persoane de demnitate publică, deschis împotriva deputatului PD Sergiu Sîrbu, ar putea avea legătură cu operațiunea prin care 14 deputați PCRM au trecut la Partidul Democrat la sfârșitul anului 2015, susține analistul politic Igor Boțan, citat de Cotidianul.
Eurodeputatul lituanian (Renew Europe) Petras Auštrevičius, a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre ultimele evoluții de la Chișinău și și-a exprimat dezacordul față de politicile promovate de actuala guvernare. ”Cred că țara ar trebui să fie condusă de altfel de lideri, nu doar de unii care să vorbească despre neutralitatea R. Moldova. Nimeni nu va lua neutralitatea Moldovei. Este decizia exclusivă a țării. Nu asta ar trebui să fie principala idee care coagulează societatea. Nu este vorba de suveranitate. Vorbesc despre ceva diferit. Unde este ambiția, oamenilor care se uită la conducători și își spun: DA, PUTEM! Nu vad această ambiție!”, spune eurodeputatul.
Judecătoarea Victoria Sănduța declară într-un interviu pentru MoldovaCurata.md, că atribuțiile șefilor de instanțe sunt excesive și pot fi utilizate, inclusiv, pentru a influența hotărârile magistraților pe anumite dosare. ”Când există interese pe anumite dosare, nu se va face control doar pe acele dosare, dar se va iniția, chipurile, un control general și va fi verificat fiecare judecător. (…) De exemplu, se vine în birou și se verifică, chipurile, activitatea grefierului. Dar, de fapt, vine secretarul instanței, împreună cu președintele și îi spun judecătorului: ”Dă-te într-o parte!”, a subliniat judecătoarea, care este în prezent suspendată, fiind în concediu de îngrijire a copilului. Ea a mai atras atenția că, deși Consiliul Superior al Magistraturii ar avea în prezent suficiente instrumente la dispoziție, nu depune eforturi pentru a face ordine în sistemul judecătoresc, mai notează Moldova Curată.