EUalegROmania! Transalpina: drumul regelui
-
05 Noiembrie 2014 16:25
Dacă vrei să-ți vezi umbra proiectată în nori, alege să călătorești pe Transalpina și acest lucru s-ar putea întâmpla.
Drumul a fost construit de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, luându-și numele de la latinescul “Transalpina” (țara de dincolo de munți), cum era numită în vechile texte si harți latinești Tara Româneasca.
Drumul regelui
Drumul este supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938, l-a inaugurat parcurgându-l el insuși, împreuna cu familia regală. După ce au reabilitat-o nemții în al II-lea razboi mondial, Transalpina a fost dată uitarii, devenind un drum greu de parcurs .Astfel si-a p[strat neatinsă sălbăticia și farmecul aparte pe care puține locuri din țara îl mai au.
Cel mai înalt drum rutier din România
Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România și din întregul lanț al Munților Carpați, atingând altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele. Traverseaza Munții Parâng de la N la S, fiind paralelă cu Valea Oltului si Valea Jiului.Până în anul 2009 nu a fost niciodata asfaltată, iar aceasta înnoire a făcut-o să revină în atenția iubitorilor de călătorii .
Cea mai sigură șosea
Cei aproximativ 120 de km de la Bengești Ciocadia din judetul Gorj pana la Sebeș sunt kilometri câstigati pentru că tot timpul ai ceva de văzut și de făcut.Aceasta este opinia domnului Sabin Cornoiu , șef Salvamont Gorj, care mai spune ca, în ultimmi doi ani ,deși drumul este destul de dificil de parcurs , pe Transalpina nu s-a inregistrat niciun accident.
Un material realizat de Radio Craiova