EUalegROmania! Cetatea Devei

  • 23 Decembrie 2014 18:29
EUalegROmania! Cetatea Devei

Le suntem ghizi, de data aceasta, turiștilor dornici să îmbine frumusețea naturii cu istoria palpabilă și îi purtăm la Cetatea Devei, una dintre cele mai mari și mai importante cetăți medievale transilvănene.

Cetatea domină orașul Deva, cocoțată pe un deal vulcanic și atipic. Semeț printre unduirile câmpiei din Lunca Mureșului, dealul, care este socotit rezervație naturală, pare copleșit de subcarpații aflați în zare, către Hațeg și, de acolo, mai departe spre Retezat, Parâng, Cuntu, Țarcu …

Conform izvoarelor istorice existente, aflăm că cetatea exista deja la începutul secolului al XIII-lea, construită probabil, similar altor edificii din Transilvania, într-un punct strategic de apărare împotriva popoarelor migratoare (în speță mongolii, ale căror atacuri se intensificaseră în acea perioadă).

Prima menționare a cetății o avem în anul 1266, iar unii istorici vorbesc și despre posibilitatea ca cetatea medievală să fi fost ridicată pe ruinele unei cetăți dacice. Rolul edificiului era atat de reședință feudală, cât și de punct de supraveghere și apărare a Văii Mureșului.

Din anul 1385 cetatea devine reședința voievozilor transilvăneni și figura ca proprietate a trezoreriei statului. În 1444, Ladislau al V-lea donează cetatea și 56 de sate apărținătoare lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, prin donație regală, ca rasplată pentru victoriile lui împotriva turcilor și rămâne în proprietatea familiei până în 1504.

În timpul rascoalei conduse de Horia, Cloșca și Crișan (1784), cetatea a fost folosită ca loc de refugiu pentru nobilimea din zonă.

După Revoluția de la 1848, din cauza unei neglijențe, în august 1849, magazia cu pulbere ia foc, producând distrugeri mari în partea de est a cetății. În urma dezastrului, construcția este părăsită și, ulterior, în 1896, este achiziționată de Societatea de Istorie, Arheologie și Științele Naturii ale comitatului Hunedoara. În urma reamenajării este redată circuitului turistic.

În această ultimă perioadă au loc câteva restaurări, prima prin anii ‘50 și urmatoarea în ultimii 10 ani. Ultima dintre ele s-a înfăptuit printr-un proiect măreț de restaurare și refacere în întregime a cetății. Lucrările acestea sunt în plină desfășurare, motiv pentru care doar o parte din cetate se poate vizita. Termenul de finalizare a lucrărilor este august 2015.

De pe deal aveți o panoramă superbă asupra orașului Deva și asupra întregii văi!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău