EU DEBATES CAFÉ: Soluții cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice prin creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile

  • 31 Octombrie 2021 10:23
EU DEBATES CAFÉ: Soluții cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice prin creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitatea asistenței UE și a Uniunii Europene în Republica Moldova în anul 2021” și cu susținerea Fundației Hanns Seidel, a organizat, joi, 28 octombrie 2021, cu ocazia Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, o ediție specială dezbaterii publice online în formatul #EUDebatesCafe privind soluțiile cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile.

Invitații la eveniment, care a fost moderat de Iulian Groza, Director Executiv IPRE, au discutat despre de ce și cum exact creșterea eficienței energetice și promovare proiectelor de generare a energiei verzi poate întări securitatea și independența energetică a Republicii Moldova, care sunt oportunitățile actuale de realizare a proiectelor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, precum și care sunt constrângerile, problemele și soluțiile pe care trebuie să le adopte statul, oamenii de afaceri, comunitățile locale și cetățenii pentru a avea acces la energie sigură și curată, pentru a reduce dependența de gazele naturale, pentru a crește eficiența energetică și pentru îmbunătăți infrastructura termoelectrică.

În continuare, vă propunem câteva dintre principalele intervenții ale vorbitorilor.

Alexandru Ciudin, Director al Agenției pentru Eficiență Energetică: „În anul 2020, cetățenii au cheltuit o sumă enormă pentru utilitățile energetice. Pentru energia electrică au fost cheltuite peste 6 miliarde de lei, iar pentru gazele naturale – peste 3 miliarde de lei. Acest lucru este o povară pentru sistemul energetic al Republicii Moldova. Mai ales luând în considerare faptul că practic 40% din gazul importat din Rusia este utilizat la producerea energiei electrice. În ultimii 10 ani statul și-a axat atenția mai ales pe proiectele de eficiență energetică, care au venit să implementeze măsuri de eficiență energetică în clădirile publice. Pe parcursul a 9 ani de zile, mai întâi prin Fondul de Eficiență Energetică, apoi prin Agenția pentru Eficiență Energetică, au fost implementate 275 de proiecte care prevedeau măsuri de eficiență energetică și implementarea măsurilor de energie regenerabilă, cu un buget total de peste 600 mln. lei”. 

Excelența sa Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Obiectivele strategice urmărite de România în politicile sale energetice față de Republica Moldova vizează asigurarea securității energetice a statului moldovenesc. Pentru aceasta, este necesară interconectarea cu spațiul UE, prin România, pentru diversificarea surselor de aprovizionare și asigurarea unei mai mari eficiențe energetice prin reducerea pierderilor. Criza curentă a gazului e o dovadă a importanței diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică. E important ca participarea la proiectele în domeniul energiei să ofere șanse corecte tuturor companiilor interesate să intre pe piața Republicii Moldova. Este necesar implementării Pachetului 3 energetic de către Republica Moldova, prin care se va sprijini separarea activităților de distribuție, de cele  de producție de gaz, cu beneficii în ceea ce privește competiția și asigurarea accesului mai multor operatori pe piața energetică din Republica Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, finalizat complet și este un succes al implicării României și o soluție viabilă pentru diversificarea aprovizionării cu gaz, lucru dovedit deja în actuala criză, când a fost livrată prima cantitate de gaz prin acest gazoduct pentru a compensa presiunea de sistem”. 

Victor Parlicov, Expert național pentru Moldova, în cadrul Proiectului Convenția Primarilor – Est, EU4Energy: „Oricât ne-am asuma angajamente la nivel de guvern, legate de reducerea emisiilor, eficiență energetică, energie regenerabilă, marea parte a atribuțiilor, infrastructura și tot ce, de fapt, influențează în final consumul, se află în gestiunea autorităților publice locale. Fără colaborarea cu acestea, dezideratele autorităților centrale vor rămâne în mare parte nerealizate. Noi am reușit să construim parteneriate în care să cofinanțăm contribuțiile venite din UE cu bani din partea autorităților publice locale, a fondurilor naționale, cum ar fi Agenția de Eficiență Energetică, cu contribuții de la populație, rolul diasporei aici a fost foarte important. Niciun buget local la ziua de astăzi nu-și poate permite efectuarea unor investiții de talia aceasta din surse proprii”.

Nicolae Tudoreanu, Primarul localității Feștelița, r. Ștefan Vodă: „Dacă e să facem o retrospectivă a proiectelor implementate, atunci trebuie să mergem tocmai în 2013, când am devenit semnatarii Convenției de la Bruxelles pentru eficiență energetică. Tot atunci am întocmit planul de acțiuni privind energia durabilă pentru localitatea noastră. Deci, în acești opt ani de zile am reușit practic să realizăm ca 90% din activitățile asumate în acel plan să fie realizate. Astfel, acum am intrat în iarnă cu toate cele patru cazangerii pe biomasă pusă în funcțiune. Datorită sprijinului UE avem parcul fotovoltaic funcțional am și primit primele resurse financiare de la distribuitorul de bază. Avem producție de energie electrică pentru cele trei instituții publice (grădiniță, școală, primărie) și factura practic vine cu zero. Totodată, iluminatul public inteligent face o atmosferă plăcută pe timp de noapte pentru cetățeni, iar numărul de infracțiuni a scăzut pe timp de noapte”.

Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager, Premier Energy: „Eu cred că dacă vorbim despre securitatea energetică, primul lucru, este faptul că trebuie să ne asigurăm că suntem interconectați cu România, conform programului în 2024. Este foarte important și eu știu că Guvernul lucrează la acest subiect. Restul acțiunilor reprezintă măsuri de atenuare. Al doilea lucru, pe termen scurt, trebuie să asigurăm un așa numit echilibru, pentru a obține energie nu doar din Moldova, de pe malul drept și stâng, dar și din Ucraina. Dacă vorbim despre importul energiei din Ucraina trebuie să avem un mecanism de balansare, care până acum nu a existat. Următorul contract pe energie electrică va intra în vigoare la 1 februarie 2022, iar până atunci trebuie să avem acel mecanism de balansare, pentru că altfel vom fi forțați să achiziționăm majoritatea energie electrice de la Cuciurgan. Astfel, dacă vorbim despre diversificare, trebuie să punem Ucraina pe primul loc și pentru aceasta trebuie să avem reguli echitabile de joc și echilibru, iar de aceasta trebuie să se ocupe ANRE.”

Irina Plis, Președinta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), Manager al proiectului finanțat de UE „Reabilitarea clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”: „AEER, împreună cu primăria orașului Cantemir, la moment implementează un proiect, finanțat de UE, pentru reabilitarea termică a clădirilor instituționale. Avem patru clădiri, iar proiectul include un șir de măsuri ample, care include izolarea fațadelor, reabilitarea sistemelor de încălzire. De asemenea, avem un obiectiv ca să diversificăm sursele de energie utilizate prin producerea energiei electrice din energie solară și energiei termice din biomasă. La moment au fost instalate deja patru stații solare cu capacitatea de 5 KW și construită o centrală pe biomasă cu capacitatea de 250 KW. Având în vedere toate aceste măsuri așteptăm că la toate aceste instituții reabilitate consumul de energie va fi redus până la 30% și mai mulți bani vor rămâne în bugetul instituțiilor. La moment, vedem că datorită energie solare, costurile la energie electrică, cum este grădinița, avem economii chiar de 80%”.

Roman Ciubaciuc, Primarul or. Cantermir: „Dacă e să vorbim concret de proiectele implementate acum în domeniul eficienței energetice, confortul pe care îl avem în școli și grădinițe deja este văzut. Am trecut deja de o iarnă, după ce au fost termoizolate clădirile și temperatura în instituții corespunde cu normativele stabilite. Aș vrea să menționez că ridicând nivelul de confort noi avem cheltuieli mai puține, ceea ce ne dă posibilitatea ca banii publici să rămână la noi pentru a rezolva alte întrebări. O altă parte bună a eficienței energetice este micșorarea emisiei de CO2. Știm că la nivel global este o problemă mare și eu înțeleg că ceea ce facem noi nu poate schimba radical situația, dar, pas cu pas, fiecare om, oraș, primărie, poate face ca aerul să fie mai curat”.

Pentru mai multe detalii, puteți urmări înregistrarea video a evenimentului pe privesc.eu aici și pe Realitatea Live aici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău