”Este nevoie de consolidarea clasei politice și fentarea înțeleaptă a provocărilor antieuropene”
-
24 Mai 2014 12:18
Hey, internauților! Sunt Victoria Ungureanu și în fiecare seară de vineri vă invit să vă concentrați atenția pentru că începe... ”Blog Radiofonic”.
Aici vi-i prezentăm nu doar pe cei mai buni bloggeri, ci și cele mai actuale teme. Share-uiți și ascultați, atenție ! - nu orice și nici pe oricine, fiindcă sunteți la … Radio Chișinău !
Mihai Avasiloaie face blogging din anul 2009. A obținut licența în drept și urmează să obțină și o diplomă de masterat. Pe lângă asta, în acest an a absolvit și Școala de Studii Avansate în Jurnalism, la Chișinău. Vrea să facă presă și pentru că un bun jurnalist trebuie să fie mereu bine documentat, Mihai mai știe și să anticipeze unele schimbări, care se vor produce odată cu semnarea celor două acorduri cu Uniunea Europeană.
Vă invit să-l ascultăm pe Mihai Avasiloaie:
Semnarea Acordului de Asociere cu UE și a celui de Liber Schimb va marca o dată importantă și responsabilă în parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul solemn va avea loc pe data de 27 iunie la Bruxelles, în prezența reprezentanților celor 28 de țări membre ale UE.
Semnarea acestor două acorduri reprezintă un punct de reper asumat de țara noastră în fața Europei, care poate fi realizat doar în condiții de stabilitate politică, lucru greu de atins în viitorul apropiat, ținând cont de alegeri parlamentare care bat la ușă, și care, în cel mai rău caz, ar putea schimba vectorul extern al Republicii Moldova. De aceea, mai mult ca oricând, este nevoie de consolidarea clasei politice și fentarea înțeleaptă a provocărilor antieuropene promovate de anumite partide politice și lideri de opinie, cu scopul de a destabiliza cursul european al țării.
Influențe de la răsărit
Mai mult, ne-am putea aștepta la provocări și chiar amenințări din exterior, pentru că avem precedente, mai ales în istoria recentă a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă, care are la îndemână suficiente pârghii pentru a pune bețe în roate Chișinăului. Observăm în ultima perioadă campanii tot mai însuflețite promovate de anumiți actori politici de stânga în favoarea aderării la așa-zisul proiect al Uniunii Vamale Euroasiatice, care deși a rămas încă la nivel de idee, este prezentată ca o alternativă a Uniunii Europene. Eventuale provocări din partea Tiraspolului sau Comratului vor fi ponderate, datorită crizei din Ucraina, însă cu o singură condiție: să nu fie destabilizată și regiunea Odessa. Cu alte cuvinte, în pofida apropierii Moldovei de UE, principala bătălie se duce pentru Ucraina, iar războiul din țara vecină ne avantajează din acest punct de vedere. În pofida acestui fapt, Chișinăul trebuie să urmărească și să prevadă posibilele scenarii de viitor.
Guvernarea are standarde duble
O problemă în calea implementării standardelor europene este comportamentul guvernării de la Chișinău, care pe de o parte, semnează cu europenii și declară dorința nestrămutată de a se asocia cu UE, iar de pe altă parte dau aeroportul pe mâna rușilor și vând acțiunile Băncii de Economii ...tot rușilor, ceea ce este calificat de către unii drept trădare a intereselor naționale. Or, este nevoie de mai multă consecvență în relația cu UE și de mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de asigurarea securității naționale, iar preluarea obiectivelor strategice ale statului moldovenesc de către ruși nu se încadrează în aceste deziderate.
Ce schimbări vor simți cetățenii
Dacă efectele Acordului de Asociere, cel puțin pe termen scurt, nu vor fi resimțite de cetățeni, atunci Acordul de Liber Schimb este unul cu bătaie directă în cazul economiei naționale, în general, și asupra producătorilor autohtoni, în particular. Liberalizarea pieței moldovenești va atrage cu sine investiții, standarde mai mari și o calitate superioară a produselor, datorită concurenței cu mărfurile europene. Reversul medaliei este eliminarea de pe piață a producătorilor, care nu reușesc să țină pasul cu noile standarde; un fenomen dur, dar necesar.
În concluzie, întreg procesul de implementare a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb va fi influențat direct de restructurarea forțelor politice din Parlament, după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, iar în cazul păstrării aceleiași formule, și de consecvența actului de guvernare. Până la urmă, dacă vrem în Uniunea Europeană, trebuie să ne raliem la standardele impuse de aceasta și să muncim pentru o viață mai bună.
Au fost bloggerul Mihai Avasiloaie și ideile sale legate de cele două acorduri, pe care Moldova urmează să le semneze cu Uniunea Europeană. Puteți citi sau reasculta acest articol și pe site-ul www.radiochisinau.md. Eu sunt Victoria Ungureanu și aștept să-mi scrieți opiniile voastre pe pagina de facebook Radio Chișinău, sau la adresa de e-mail- [email protected]
Un weekend reușit, dragi internauți!