Epopeea dezbaterilor a luat sfârșit. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor întâlni față în față, fără moderator (Revista presei)
-
24 Octombrie 10:00
Epopeea dezbaterilor a luat sfârșit. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor întâlni față în față, fără moderator, scrie Anticorupție.md. Actuala șefă a statului, Maia Sandu, l-a invitat la Palatul Republicii pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo. Dezbaterea dintre cei doi aspiranți la funcția de președinte ar urma să aibă loc fără moderator, după ce mai multe formate de discuții nu au fost agreate. Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a dat curs invitației Maiei Sandu și chiar i-a mulțumit pentru soluția identificată.
NewsMaker scrie că R. Moldova se pregătește pentru al doilea tur de scrutin. Potrivit publicației este dificil de făcut prognoze deocamdată. Diferența dintre candidați în primul tur este de 16%. Maia Sandu s-a adresat deja alegătorilor lui Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu și Renato Usatîi, cerându-le sprijinul în turul doi. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că toți acești candidați au criticat actualul președinte.
Dintre candidații menționați, cel care s-a bucurat de cel mai mare sprijin electoral a fost Renato Usatîi, care a ocupat locul trei în primul tur. Înaintea primului tur al alegerilor curente, Usatîi a declarat că nu va mai sprijini pe nimeni. Stoianoglo, pe de altă parte, ar putea atrage de partea sa toți alegătorii care susțin opoziția, dar nu este clar dacă acest lucru va fi suficient pentru a reduce diferența și a prelua conducerea.
Cum va continua Moldova lupta pentru integrarea europeană? La această întrebare răspunde la DW Vadim Pistrinciuc, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, consideră că favoritul turului doi al prezidențialelor este Alexandr Stoianoglo fiindcă are sprijinul perdanților din primul tur. În al doilea rând el nu are nevoie să facă campanie negativă, să critice sau să se bată, fiindcă pentru el o fac unele instituții mass-media, inclusiv rusești, dar și multitudinea de canale online, care deja sunt implicate în acest proces. Un al treilea motiv, evident, este și această frică inoculată inclusiv de sursele rusești, că partida pro-europeană înseamnă război, când de fapt este invers. Al patrulea motiv este că el, nefiind silit să se bată foarte deschis în campanie și mai spune că nu este împotriva integrării europene, dar nu spune cum ne vom integra în UE, mizează pe oboseala, o ușoară relaxare, a votanților pro-europeni, care sunt destul de ușor de convins că nu vrei să le faci ceva rău. Nu în ultimul rând, să nu uităm pe cine va ajuta Biserica Ortodoxă Rusă. Să nu uităm și pe cine îi vor ajuta oligarhii și hoții fugari, care nu sunt în țară, dar au surse mediatice și resurse materiale. Astfel, cei din PAS și pro-europenii trebuie să se trezească și să se uite la cifre mult mai atent și să iasă din confortul unei diferențe mari dintre primii doi candidați.
Ediția tipărită a Ziarului de Gardă prezintă, bilanțul rezultatelor referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Publiația scrie cum s-a votat în R. Moldova, în diaspora și ce urmează să se întâmple după scrutin, cum au votat cetățenii din regiunea transnistreană la referendumul constituțional. Unii dintre aceștia, operând cu falsuri despre Uniunea Europeană, au declarat că în Europa „e sărăcie totală, producția e la pământ și scumpire la tot” și că „R. Moldova trebuie să meargă pe calea sa”, în timp ce alții au votat „pentru viitorul copiilor și nepoților”, alegând parcursul