Epert-Grup | Condițiile de emitere de BNM a creditelor sub garanția Guvernului, mențin vulnerabile băncile din R,Moldova

  • 25 Iulie 2017 17:15
Epert-Grup | Condițiile de emitere de BNM a creditelor sub garanția Guvernului, mențin vulnerabile băncile din R,Moldova

Sistemul bancar al Republicii Moldova rămâne vulnerabil în fața mai multor riscuri, arată un studiu al Asociației Expert-Grup. În special, este vorba despre condițiile de emitere de către Banca Națională a creditelor sub garanția Guvernului pentru băncile aflate în dificultate, care nu sunt suficient reglementate, a remarcat autorul studiului, Eugen Ghilețchi.

„În conformitate cu Legea 419 cu privire la datoria de stat, Guvernul cu permisiunea Ministerului Finanțelor, poate emite în continuare garanții de stat în situații de criză sistemică. Criza sistemică trebuie să fie declarată astfel de către organul de specialitate, care este considerat a fi Comitetul Național de Stabilitate Financiară. Expert-Grup a scris anterior și despre necesitatea reformării acestui comitet. Scopul organului, în momentul de față, constă mai mult în soluționarea crizelor, însă este o abordarea mult mai potrivită ca scopul lui să fie prevenirea crizelor din sistem”, subliniază Eugen Ghilețchi.

Starea și transparența acționariatelor unor bănci locale, off-shorizarea în continuare a sectorului bancar, dar și lipsa investitorilor pentru pachetele de acțiuni scoase la vânzare, rămân a fi probleme majore în sistemul bancar moldovenesc, mai arată experții. Ei au subliniat că la 3 bănci, Moldova-Agroindbank, Moldinconbank, Victoriabank, sunt menținute regimuri speciale de administrare, iar prelungirea excesivă a acestei situații, inevitabil, induce o stare de incertitudine față de viitorul sectorului bancar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău