Ecologiștii sunt nemulțumiți de curățarea râurilor Prut și Nistru, pentru a le face navigabile

  • 09 Iulie 2013 14:28
Ecologiștii sunt nemulțumiți de curățarea râurilor Prut și Nistru, pentru a le face navigabile

Un proiet de lege care prevede curățarea râurilor Prut și Nistru, pentru a le face navigabile, a stârnit nemulțumirea ecologiștilor.

 

Ei susțin că acest lucru ar afecta grav ecosistemele celor două râuri. Membrii grupului de lucru pentru mediu din cadrul Consiliului Național de Participare cred că scopul ascuns al acestei inițiative este legalizarea extragerii și vânzării prundișului și nisipului de pe fundul râurilor, în interesul unor firme de construcții. Proiectul va fi examinat în lectura a doua la sfârșitul acestei săptămâni, fiind ințiat de Ministerul Transporturilor și susținut de Comisia parlamentară pentru economie.  

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru Radio Chișinău că executarea proiectului, dacă acesta va fi adoptat, va fi supravegheată de autoritățile de mediu și nu va afecta ecosistemele.

Pe de altă parte, coordonatorul grupului de lucru pentru mediu, din cadrul Consiliului Național de Participare, Alecu Reniță, a subliniat că există o propunere ca prundișul și nisipul care va fi extras în urma curățării râurilor se fie întrors în albia fluviilor și să fie interzisă comercializarea acesora. Propunerea nu a fost, însă, susținută, pentru că există interese economice din partea unor companii, susține Alecu Reniță.

Un alt membru al grupului de lucru, Ilia Trombițchi, a declarat că unii deputați au recunoscut că se va permite comercializare nisipului și prundișului extras din râuri.

Ecologiștii le solicită deputaților să nu adopte acest proiect de lege, fără modificarea prealabilă, care ar garanta conservarea ecosistemelor râurilor Prut și Nistru. Potrivit lor, în prezent, deja se efectuează extrageri ilegale de prundiș și nisip din albiile celor două râuri, iar agenții economici, deși sunt sancționați, continuă să expluateze ilegal resursele naturale, întrucât amenzile sunt prea mici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău