După mai multe scandaluri și controverse, organizatorii Eurovision anunță că vor reevalua competiția
-
14 Mai 2024 20:40
Organizatorii concursului Eurovision au anunțat că vor reevalua competiția după ce unele delegații participante „nu au respectat spiritul regulilor”, transmite marți DPA.
Evenimentul desfășurat la Malmö Arena, în Suedia, și care a fost câștigat de interpretul elvețian Nemo cu piesa „The Code”, a fost afectat de mai multe controverse.
„Regretăm că unele delegații prezente la concursul Eurovision din Malmo nu au respectat spiritul regulilor și competiția atât la fața locului cât și în timpul alocat evoluției pe scenă. Am stat de vorbă cu un număr de delegații în timpul evenimentului cu privire la diferite chestiuni care ne-au fost aduse la cunoștință. Forul de conducere al EBU, alături de șefii delegațiilor, vor reevalua evenimentele produse la această ediție a Eurovision la Malmo pentru a merge înainte într-un mod pozitiv și pentru a ne asigura că valorile reprezentate de acest eveniment sunt respectate de toată lumea”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), potrivit Digi24.
Anul acesta concursul Eurovision a fost marcat de descalificări, proteste propalestiniene și plângeri din partea reprezentantului Irlandei, Bambie Thug. Starul "ouija pop" a obținut locul 6 în finală, reușind să readucă în finală Irlanda pentru prima oară după 2018.
Bambie, care a vorbit deschis despre opiniile sale propalestiniene, a acuzat televiziunea israeliană Kan că nu ar fi respectat regulile și a declarat că așteaptă să afle ce măsuri vor fi luate de EBU în această situație, notează DPA, citată de Agerpres.
Competiția a fost afectată și de controversa cu privire la participarea reprezentantei Israelului, Eden Golan, iar un număr mare de oameni au protestat în fața Malmö Arena în timp ce solista se afla pe scenă.
Câțiva protestatari au fost reținuți de poliție, printre care și tânăra suedeză Greta Thunberg. O altă controversă s-a produs după decizia de a-l descalifica pe reprezentantul Olandei, Joost Klein, după un incident în care ar fi amenințat verbal o angajată care se ocupa de producția evenimentului. Această decizie a fost puternic criticată de televiziunea olandeză AVROTROS, care a susținut că pedeapsa este „prea dură și disproporționată”.