După anii 2030-2040 jumătate din populația R. Moldova va avea peste 50 de ani (Revista presei)

  • 12 Iulie 2023 10:26
După anii 2030-2040 jumătate din populația R. Moldova va avea peste 50 de ani (Revista presei)

„După anii 2030-2040 jumătate din populația R. Moldova va avea peste 50 de ani”, anunță ZDG. Potrivit publicației în ultimii 6 ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%.

Pentru anul 2023, datele provizorii ale Biroului Național de Statistică (BNS) indică o creștere a coeficientului de îmbătrânire a populației R. Moldova de până la 23,8%, ceea ce semnifică că acum fiecare a patra persoană din R. Moldova are 60 de ani și peste. Ritmul alert al îmbătrânirii populației face ca ponderea vârstnicilor să crească semnificativ: potrivit estimărilor, în anul 2040, fiecare a 2-a persoană din țara noastră va avea peste 50 de ani. ZDG scrie că de ziua Mondială a Populației s-a lansat programul „privind îmbătrânirea activă și sănătoasă”. Programul vizează o abordare multisectorială în vederea creării unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă, iar autoritățile anunță că acesta va contribui la consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrânirii active.

MoldStreet scrie despre prima companie moldovenească ce va construi un drum pe banii din asistență externă.  Marți, 11 iulie, au fost semnate două contracte privind executarea lucrărilor de construcție a traseului Soroca-Arionești-Otaci, cu o lungime totală de 40 kilometri. Valoarea acestora constituie 44 milioane euro, bani acordați de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Primul contract a fost semnate de șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Bejan, cu reprezentanții companiei ONUR din Turcia, pentru construcția drumului– Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Soroca – Arionești.Al doilea contract semnat, a fost cu Nicolae Maliu, directorul și principalul asociat al companiei Rutador. Dacă turcii de la Onur au reabilitat și construit mai multe segmente de drum din Republica Moldova pe banii donatorilor străini, apoi Rutador SRL este prima companie moldovenească ce obține un astfel de contract, observă MoldStreet.

Ziarul Național publică un interviu cu Î.P.S. Petru, Mitropolit al Basarabiei. Acesta spune că de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul R. Moldova, în 1992, „a asistat la multe greutăți provocate de o atitudine ostilă din partea autorităților ce favorizau Mitropolia aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei”. De un timp, însă, „semnalele au început să indice o schimbare de atitudine, prin inițiative legislative menite să repare această rană istorică”, afirmă Î.P.S. Petru, Mitropolit al Basarabiei, Arhiepiscop al Chișinăului și Exarh al Plaiurilor, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL. În cadrul aceluiași interviu, Î.P.S. Petru, Mitropolit al Basarabiei, se referă și la solicitările privind restituirea clădirilor care au găzduit, până la ocupația sovietică, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic din Chișinău, precum și acordarea unui imobil compensatoriu în locul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă.

                                                                            

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău