După 11 ani, o hotărâre a CSM, prin care un judecător a fost demis, a fost anulată de către CSJ (bizlaw.md)

  • 02 Iulie 2020 09:26
După 11 ani, o hotărâre a CSM, prin care un judecător a fost demis, a fost anulată de către CSJ (bizlaw.md)

Un judecător de instrucție, demis acum 11 ani, și-a făcut dreptate. Este vorba despre un caz care a început în septembrie 2008, când Procurorul General de atunci a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o sesizare prin care a cerut acordul a porni urmărirea penală și tragerea la răspundere penală a judecătorului în cauză, scrie bizlaw.md

Motivul invocat atunci a fost că judecătorul de instrucție s-a pronunțat cu privire la legalitatea efectuării unei percheziții la biroul și la domiciliul unui avocat, care îi reprezenta interesele judecătorului în cadrul altei cauze penale în care acesta figura în calitate de parte vătămată. Procurorul General a considerat că circumstanțele invocate puneau la îndoială imparțialitatea judecătorului de instrucție la adoptarea încheierii respective. 

Conform procedurilor, cauza a fost remisă în adresa Colegiului disciplinar, care a decis, în data de 23 decembrie 2008, ca judecătorul de instrucție să fie sancționat cu avertisment. Partea dispozitivă a hotărârii Colegiului disciplinar prevedea expres faptul că aceasta putea fi atacată în termen de 10 zile la CSM. Totuși, abia în data de 13 ianuarie 2009 hotărârea a fost contestată de către președintele CSM, care a solicitat aplicarea unei sancțiuni disciplinare mai grave. Ulterior, CSM a propus șefului statului demiterea judecătorului de instrucție, modificând astfel hotărârea Colegiului disciplinar.

Mai multe detalii pe bizlaw.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău