Drapelul lui Dodon - o imaginație a unor autori de desene animate. Drapelul roșu cu cap de bour nu este unul istoric (Revista presei)
-
27 Aprilie 2018 10:03
Drapelul lui Dodon - o imaginație a unor autori de desene animate, susține istoricul Ion Negrei, într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău. potrivit istoricului, „decizia adoptată de Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova de a conferi statutul de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului lui Dodon, ce reprezintă o flamură roșie cu cap de bou, este un abuz și o depășire a prevederilor legale.
El atenționează că această inițiativă distructivă vine să ațâțe spiritele în rândurile populației sărăcite, nu doar material, ci și spiritual, și ea, cu siguranță, va duce la scindarea societății, la învrăjbirea interetnică și alimentarea separatismului politic. Un asemenea drapel nu a existat în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Prin urmare, această făcătură contemporană, fluturată la manifestațiile politice ale socialiștilor, nu corespunde adevărului istoric și este un ordinar atentat la ființa noastră națională”, susține Ion Negrei în Jurnal de Chișinău.
Și expertul Vlad Mischevca susține într-un material pe Deschide.md că „drapelul roșu cu cap de bour nu este unul istoric, care să fi rămas fizic de-a lungul timpului. „Da, capul de bour a existat ca simbol al Moldovei medievale, dar de ce actualul drapel propus are tocmai culoarea roșie și forma în care a fost prezentat?
Noi nu știm cum a arătat în realitate, actualul drapel prezentat spre aprobare fiind o reconstrucție făcută după niște descrieri. De-a lungul timpului au existat astfel de drapele și de alte culori – albastru, de exemplu – și cu alte forme – triunghiulare, dreptunghice, etc”, a precizat istoricul, care, de asemenea, a mai specificat că Moldova a avut multe alte drapele de a căror autenticitate nu se îndoiește nimeni, deci sunt cu mult mai mult îndreptățite să fie numite ca „istorice”.
Ce votăm pe 20 mai? – un subiect analizat de Octavian Țâcu în Cotidianul. Autorul scrie că avem de dat două examene electorale, care ne pot ajuta să scăpăm de actuala guvernare: alegerile locale din mai și cele parlamentare din toamnă. Potrivit politologului, miza pentru alegerile din Chișinău este uriașă. Chișinăul e ultimul bastion și pentru o parte (de stânga, filorusă) și pentru alta (puterea „proeuropeană”), și pentru a treia (opoziția). Dacă va câștiga opoziția, aceasta va fi prima fisură în edificiul oligarhic și o premisă serioasă de încurajare pentru ca opoziția unită să asalteze alegerile parlamentare din toamnă, pentru a demonta actuala conducere, scrie Octavian Țâcu în Cotodianul.md.
Aceeași publicație titrează că și președintele Igor Dodon este interesat ca Silvia Radu să câștige alegerile din 20 mai, nu doar președintele PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Analistul politic român Armand Goșu a comentat în cadrul unui interviu pentru Cotidianul.md că „Dodon n-are nici un interes ca Ion Ceban să câștige primăria Chișinăului.
Cum vă puteți închipui că Dodon sau Zinaida Greceanâi care au pierdut alegerile pentru primăria Chișinăului ar dori ca Ceban să le câștige? Cine-l va putea atunci împiedica pe Ceban să pună mâna pe conducerea Partidului Socialiștilor? Deci, nici Dodon și nici Greceanâi nu au nici un interes ca Ceban să ajungă primar, așa că o vor sprijini pe Silvia Radu să câștige alegerile. Asta e scenariul scris de Plahotniuc și Dodon. Expertul mai crede că pentru a-și îndeplini obiectivul, Plahotniuc a „pilotat” mai mulți candidați declarați de dreapta, pentru a rupe voturi de la Andrei Năstase.
Într-un interviu în Timpul, candidatul PL Valeriu Munteanu afirmă că alături de Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă și alți colegi de la partid, a decis ca la Chișinău să aibă loc aceste alegeri și că împreună au stabilit că Dorin Chirtoacă ar trebui să-și dea demisia, pentru că liderul PD, împreună cu Dodon, sperau să o aducă pe Silvia Radu până la alegerile locale din 2019. El mai susține că a avut mai multe propuneri să se lepede de Partidul Liberal, de Ghimpu, de Chirtoacă, și să candideze independent la Primărie.