Dovada absolută a muşamalizării? Cu cât timp înainte de anunţul oficial a ştiut preşedintele Xi Jinping despre noul coronavirus

  • 17 Februarie 15:06
Dovada absolută a muşamalizării? Cu cât timp înainte de anunţul oficial a ştiut preşedintele Xi Jinping despre noul coronavirus

Preşedintele Chinei Xi Jinping a ştiut despre noul coronavirus cu două săptămâni înainte să informeze publicul, potrivit unui discurs intern publicat de către presa de stat. Mărturisirea ar putea amplifica criticile asupra Partidului Comunist Chinez. Comunitatea internaţională a criticat dur felul în care a fost gestionată răspândirea virusului ucigaş, scrie Mediafax.

În cadrul discursului susţinut în faţa oficialilor guvernamentali în urmă cu o lună, Xi a declarat că a „solicitat măsuri pentru prevenirea şi controlarea bolii” pe 7 ianuarie - cu două săptămâni înainte să comenteze public despre noul coronavirus, pe 20 ianuarie, transmite Forbes, potrivit sursei citate.

Discursul a fost publicat de către presa de stat în încercarea de a arăta că Xi a preluat controlul asupra răspunsului ţării, în cazul epidemiei, chiar de la început. Cu toate acestea, apariţia discursului ar putea duce la mai multe critici asupra faptului că Guvernul chinez nu a „dat alarma” mai devreme.


Oficialii chinezi au fost ţintele unor atacuri fără precedent din partea cetăţenilor care susţin că Guvernul a muşamalizat datele despre cât de severă era epidemia.

Drept replică, mai mulţi oficiali guvernamentali locali au fost demişi.

Cetăţenii din China şi-au canalizat furia asupra cazului medicului Li Wenliang, care a fost pedepsit după ce a încercat să avertizeze oamenii despre pericolul virusului, în decembrie 2019. Autorităţile locale i-au cerut să semneze un document prin care recunoştea că a lansat „comentarii false” după ce a scris despre noul coronavirus într-un grup al absolvenţilor şcolii de medicină, prin platforma de mesagerie WeChat.

Mai apoi, Li a contractat virusul şi a murit pe 7 februarie, provocând un val de furie şi suferinţă în urma felului în care medicul a fost tratat.

Numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a scăzut pentru a treia zi la rând duminică, oferind speranţe că răspândirea virusului ar putea să încetinească. Totuşi, oficialii avertizează că Covid-19 este imprevizibil. Până la ora transmiterii acestei ştiri, la nivel mondial au fost înregistrate 71.204 de cazuri de infecţie, în timp ce numărul deceselor a atins 1.770 la nivel global.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
8 °C
nori împrăștiați
Umiditate:45 %
Vint:4,6 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău