Dovada absolută a mușamalizării? Cu cât timp înainte de anunțul oficial a știut președintele Xi Jinping despre noul coronavirus

  • 17 Februarie 2020 15:06
Dovada absolută a mușamalizării? Cu cât timp înainte de anunțul oficial a știut președintele Xi Jinping despre noul coronavirus

Președintele Chinei Xi Jinping a știut despre noul coronavirus cu două săptămâni înainte să informeze publicul, potrivit unui discurs intern publicat de către presa de stat. Mărturisirea ar putea amplifica criticile asupra Partidului Comunist Chinez. Comunitatea internațională a criticat dur felul în care a fost gestionată răspândirea virusului ucigaș, scrie Mediafax.

În cadrul discursului susținut în fața oficialilor guvernamentali în urmă cu o lună, Xi a declarat că a „solicitat măsuri pentru prevenirea și controlarea bolii” pe 7 ianuarie - cu două săptămâni înainte să comenteze public despre noul coronavirus, pe 20 ianuarie, transmite Forbes, potrivit sursei citate.

Discursul a fost publicat de către presa de stat în încercarea de a arăta că Xi a preluat controlul asupra răspunsului țării, în cazul epidemiei, chiar de la început. Cu toate acestea, apariția discursului ar putea duce la mai multe critici asupra faptului că Guvernul chinez nu a „dat alarma” mai devreme.


Oficialii chinezi au fost țintele unor atacuri fără precedent din partea cetățenilor care susțin că Guvernul a mușamalizat datele despre cât de severă era epidemia.

Drept replică, mai mulți oficiali guvernamentali locali au fost demiși.

Cetățenii din China și-au canalizat furia asupra cazului medicului Li Wenliang, care a fost pedepsit după ce a încercat să avertizeze oamenii despre pericolul virusului, în decembrie 2019. Autoritățile locale i-au cerut să semneze un document prin care recunoștea că a lansat „comentarii false” după ce a scris despre noul coronavirus într-un grup al absolvenților școlii de medicină, prin platforma de mesagerie WeChat.

Mai apoi, Li a contractat virusul și a murit pe 7 februarie, provocând un val de furie și suferință în urma felului în care medicul a fost tratat.

Numărul cazurilor confirmate de infecție cu noul coronavirus a scăzut pentru a treia zi la rând duminică, oferind speranțe că răspândirea virusului ar putea să încetinească. Totuși, oficialii avertizează că Covid-19 este imprevizibil. Până la ora transmiterii acestei știri, la nivel mondial au fost înregistrate 71.204 de cazuri de infecție, în timp ce numărul deceselor a atins 1.770 la nivel global.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău